В края на пролетта случаите рязко ще намалеят, лятото ще има затишие

В нашата страна има сигурно доказателство, че заболяването преминава по-леко, казва проф. Тодор Кантарджиев

OFFNews 24 януари 2022 в 08:25 3832 0

Снимка Александра Маркарян, архив

„Към края на пролетта ще имаме рязко намаляване на случаите, дори в нашата страната. Лятото ще имаме затишие“, прогнозира проф. Тодор Кантарджиев пред БНР и допълни, че здравната система ще може лесно да ограничава отделни взривове на заболяемостта наесен.

„Хубавото за Омикрон е, че много нисък процент хора влизат в болница и много нисък процент са с тежки прояви на заболяването“, коментира съветникът на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Случаите при децата обаче се увеличават, има и повече деца в болници.

Свободни са 32% от интензивните легла в София.

В нашата страна има сигурно доказателство, че заболяването преминава по-леко, заяви още професорът. Според резултатите от секвенирани проби едва 7 души от 227 с Омикрон са на болнично лечение.

Тези, които са с бустерна доза, и да заболеят, три дена имат хрема, температура до 37,5 градуса и са в много добро общо състояние. Тези, които са двете дози - по-продължително, но пак - главоболие, хрема, уморяемост.

Мерките не трябва да са много строги и ограничителни, но трябва да са навременни, обобщи Кантарджиев. Според него ефектът на въвежданите мерки трябва да е видим след две седмици, в противен случай се губи мотивацията на населението.

Смесена инфекция на грип и коронавирус е рядкост, каза още Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови