В COVID реанимация: Над 90% е смъртността в интензивното отделение, 1 от 10 оцелява

Няма нито един ваксиниран при нас в момента, подчерта д-р Милен Шопов

OFFNews 03 ноември 2021 в 10:05 4398 0

"Над 90% е смъртността в COVID реанимацията. Причината не е в начина на лечение, а в напълно увредения бял дроб. Един от 10 интензивни пациенти оцелява." Това каза по Нова телевизия началникът на COVID реанимацията в УМБАЛ "Медика-Русе" д-р Милен Шопов.

Той показа как изглежда една реанимационна стая:

"Пациентите са медикаментозно приспани. Апаратите могат да поемат изцяло функцията на белите дробове или да я заместят частично. За съжаление двамата пациенти, при които се намирам в момента са със 100% кислород, почти не им е останал бял дроб – здрава белодробна тъкан. Идват при нас със сатурация 92-93, но за ден-два рязко се влошават. Апаратите помагат, но не са вездесъщи. При някои пациенти не се постига добро кислородно насищане и бавно умират. Огромния процент от интубираните пациенти не оцелява", посочи медикът.

Налага ли се да избират, кого да приемат?

В момента в болницата има 46 реанимационни легла и само едно свободно място, обясни д-р Шопов и допълни, че приемът е по реда на постъпване - който дойде пръв.

Началникът на COVID реанимацията увери, че кислород в болницата има. Проблемът е в липсата на персонал. Д-р Шопов и колегите му работят на 12-часови смени, а един лекар и две медицински сестри се грижат за 14 пациенти. 

Лекарят призова хората да се ваксинират:

"В момента в реанимацията няма нито един ваксиниран. Досега при нас са постъпили двама ваксинирани. Единият от тях обясняваше, че се е имунизирал в Германия, но не показа документ. Впоследствие той почина. Другия мъж е на около 50 г. с множество придружаващи заболявания. Той беше изписан от реанимацията в състояние да диша без подаване на кислород", каза той.

"Слава Богу, няма млади хора в COVID реанимацията. Единственият вариант да се овладее ситуацията е повсеместна ваксинация, да последваме западните страни, от които така много се възхищаваме", призова д-р Милен Шопов и поясни, че когато пандемията свърши, реанимационните стаи ще бъдат разрушени напълно и изградени отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!