В Бургас въвеждат бързи тестове за коронавирус в училищата

OFFNews 13 октомври 2020 в 11:58 2958 0

Безплатни бързи тестове за коронавирус ще се правят в бургаските училища и детски градини. Решението е на Областния кризисен щаб в морския град, а целта е по-бързо да се установяват заразените сред децата при проявени симптоми, съобщи БНТ.

Медицинският персонал в учебните заведения е бил обучен за работа с тестовете. Ще се взема секрет от носоглътката. Така от общината се надяват да се ограничат евентуалните контакти със заразено дете в класа или групата. Ще бъдат тествани децата и учениците, които проявяват симптоми. Те ще бъдат изолирани, докато стане известен резултатът от пробата им.

Все още не всички родители са информирани за новото тестване, но одобряват мярката. 15 медицински фелдшери работят в системата на училищното здравеопазване, в следващ етап ще бъдат обучени и медицинските сестри.

"Хубавото на новите тестове, които очакваме да дойдат, че те ще имат възможност да покажат индикации за грип „Б“ и грип „А“, обясни Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас. По думите ѝ комбинираните тестове ще бъдат доставени следващата седмица и тогава ще започне разпределянето им по детски градини и училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews