В болница ''Чирков'' спасиха 14-годишно момиче с рак от белодробна емболия

OFFNews 09 ноември 2022 в 18:07 936 0

медикаментозно лечение

Снимка УМБАЛ "Проф. Ал. Чирков"

Емболията на белия дроб е в резултат на водещото заболяване на кръвта и неговото лечение

Медиците от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха 14-годишно момиче с Ходжкинов лимфом (рак на лимфните възли и лимфната система) от белодробна тромбоемболия, съобщиха от болницата.

Детето е прието в лечебното заведение с тежък задух и напълно запушена белодробна артерия, в животозастрашаващо състояние. Емболията на белия дроб е в резултат на водещото заболяване на кръвта и неговото лечение.

Характерно за Ходжкиновия лимфом е уголемяването на лимфните възли. При уголемяването се притискат венозните пътища, което нарушава преминаването на кръвта и се образуват тромби.

Момичето постъпва в УМБАЛ „Чирков“ след като е преминало курс на лечение в няколко болници, но състоянието му не се подобрява.

Лекарите от Клиниката по кардиология в състав проф. Диана Трендафилова и доц. Пенчо Кратунков прилагат венозно лечение с няколко медикамента и фибринолитик, който подпомага организма сам да разруши тромбозата в белия дроб.

Още след първите вливания задухът на детето изчезва и се подобрява общото му състояние, функционалния капацитет и сатурацията (нивата на кислород в кръвта).

Десет дни след медикаментозната терапия 14-годишното момиче е изписано от болницата, но продължава с лечението на основното си заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови