В 'Александровска' спасиха млада жена с тежък инсулт

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2019 в 11:14 5762 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Благодарение на перфектната координация между две клиники (неврологична и кардиологична) и бързата и адекватна реакция на специалистите в УМБАЛ "Александровска", пациентка е избегнала масивен мозъчен кръвоизлив, съобщиха от здравното заведение. 

Жената е на 31 години, от Монтана, и постъпва в Клиниката по нервни болести на болницата с оплаквания от силна болка в лявата половина на главата и лявото око, продължаващи повече от 10 дни.

В родното ѝ място е консултирана от стоматолог и УНГ-специалист за изключване на синузит, а после постъпва в неврологичното отделение на монтанската болница със съмнение за възпален черепно-мозъчен нерв. Пет дни по-късно се развива изразена слабост в десните крайници, която прогресира до пълна невъзможност да ги движи. Насочена е към Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ за диагностично уточняване и лечение.

Направените образни изследвания доказват изолирано "сцепване" на сънна артерия в черепната кухина. Пациентката е преведена спешно в Клиниката по кардиология, където интервенционалното лечение на инсулта е рутинна практика. Началникът на клиниката доц. Добрин Василев поставя два съдоразширяващи стента на артерията. Интервенцията протича без усложения, а веднага след процедурата се наблюдава подобрение.

Доц. Василев уточнява, че дисекацията (сцепването) на артерията в мозъка е била с дължина 6 см., но за щастие съдът е издържал напрежението на кръвотока и не се е стигнало до мозъчен кръвоизлив. Веднага след поставянето на стентовете жената е раздвижила ръката си.

В момента пациентката е стабилизирана, движи десните крайници. За пълното ѝ оздравяване се провежда слединсултна рехабилитационна програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови