В&O: Как да си извадим зелен сертификат? (обновена)

Йорданка Веселинова 21 октомври 2021 в 10:48 15734 3

Снимка архив

От днес достъпът до кафенета, ресторанти, фитнеси, големи магазини, театри, кина и молове е възможен само със зелен сертификат. Как да се сдобием с такъв, как да го съхраняваме и колко време важи? Ето отговори на най-важните въпроси:

Кога мога да си извадя зелен сертификат?

За да имате такъв, трябва да сте ваксинирани (с две дози от ваксините на "Астра Зенека", "Модерна" и "Пфайзер" или с една с тази на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), да сте преболедували COVID-19 (доказано с PCR или антигенен тест след 1 декември 2020 г.) или да имате отрицателен резултат от тест.

Колко време важат?

Сертификатът след ваксинация е на практика безсрочен, тъй като на европейско ниво все още няма взето единно решение.

Ако сте преболедували, сертификатът ще важи 6 месеца след установяването с PCR тест. Днес този срок беше удължен до 1 година.

Ако имате негативен резултат от тест, сертификатът Ви ще важи между 48 часа (за антигенен тест) и 72 часа (за PCR).

Как изглежда?

Зеленият сертификат може да получите и съхранявате на хартиен или дигитален формат. Ако се ваксиниране с "Янсен", сертификат получавате веднага. Ако сте избрали двудозова ваксина, ще е необходимо да изчакате периода между двете дози (при "Астра Зенека" около два месеца), както и още 14 дни след поставянето на втората игла. Сертификатът се получава от ваксинационните пунктове. От днес, само на територията на страната, ще евъзможно да получите сертификат и след първата доза от двудозовите ваксини. Така зеленият Ви сертификат ще важи за посещение в закрити обществени пространства, но не и като документ за пътуване извън страната.

Ако сте преболедували или сте с отрицателен тест, сертификат се вади от лабораторията, в която сте тествани. 

Зелен сертификат може да се извади и при личните лекари.

Изваждането на сертификат отнема около 5 минути.

Как да получа дигитален сертификат?

Цифров сертификат може да извадите от сайта на здравното министерство в секцията "Аз и моето семейство". За да го направите, трябва да въведете ЕГН, трите си имена, както и кода, който получавате при ваксинация или тест. За да го направите, не ви е необходим електронен подпис.

Ако сте преболедували, ще трябва да попълните още номер на лична карта, телефон и след това и изпратения SMS код.

Зелен сертификат на телефона?

Можете да свалите документа в pdf формат и да го съхранявате така.

По-удобно обаче е съхранението само на QR кода. За да го направите, може да използвате официалното приложение COVID CHECK BG или друго от типа на приложенията за съхранение на карти като CardBox

След това, за да запазите сертификата, е необходимо единствено да сканирате QR кода. 

Трета доза?

Ако сте получили и трета доза, не е необходимо да променяте сертификата си. Това няма отношение към издаването му.

Нужно ли е преформатиране?

Ако обаче сте ваксинирани преди 1 юни, то ще ви е необходимо да промените сертификата си. Това става бързо, като е необходимо единствено да въведете име, ЕГН и кода от предишния Ви сертификат в същата секция на сайта на здравното министерство. Сертификатът Ви автоматично се преформатира и можете да свалите и запазите валидната версия.

Проблеми?

В момента достъпът до сайта на министерството е затруднен заради големия брой желаещи да изтеглят сертификата си. Поради това може да не успеете веднага. Ако нямате достъп, опитайте по-късно или на следващия ден. В някои пунктове за ваксинация това блокира и поставянето на дози.

На днешния брифинг Стойчо Кацаров съобщи, че проблемите в сайта ще бъдат отстранени утре или в първия работен ден следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

3

yoghurt

21.10 2021 в 12:38

Няма сценарий, в който хората с антитела - мярката за имунитет - да бъдат ограничавани от сертификати. Това е тоталитаризъм, и няма научна обосновка за което, а само политическа. И не, учените, впрегнати по темата просто си плюят на дипломата, заради целта масата народ, която не мисли, да бъде насочена, което нямаше да има нищо лошо, ако фактите които казваха бяха верни. Не, богатството на различни антитела, уникални за всеки човек, не е проблема, а решението да се спрат мутациите на всеки вирус. Иначе, при стандартизацията - еднакви антитела, за които имунната система е предизвикана от ваксината, не дават имунитет. Карат вирусът просто да мутира за щам, който тези конкретни антитела не могат да неутрализират - не го карат, ами направо го задължават - така буквално вече може да зарази всички. Все едно да те накарат с европейски декрет да си смениш ключалката на бравата с еднаква за всички. Рай за крадците!

1400

2

nijluz

21.10 2021 в 11:56

Тъпанар си ти! Точно след 2 седмици ще имаш правото да избереш следващите , които ще ти кажат същото.

2000

1

Leni

21.10 2021 в 11:50

ОСТАВКИ НА ВСИЧКИ!