Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Увеличените случаи на стрептококова инфекция са ефект от пандемията

СЗО предупреди държавите да бъдат бдителни за ръст на iGAS (инвазивна стрептококова инфекция от група А)

OFFNews 14 декември 2022 в 08:48 1525 0

Ханс Клуге

Снимка Getty Images

Ханс Клуге, директор на европейския клон на СЗО

Увеличеният брой случаи на на стрептококови инфекции сред децата вероятно са ефект от пандемията и циркулиращите в момента много други вируси, които в комбинация със стрептококи засилват симптомите. Това се казва в съобщение на Световната здравна организация (СЗО) , цитирано от ДПА.

Според предварителни констатации експертите на СЗО не предполагат, че увеличението е предизвикано от нов вариант на A-стрептококи. Антибиотичната резистентност също е малко вероятно да е причината.

В съвместно изявление Световната здравна организация и здравният орган на ЕС - Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията, призоваха държавите да бъдат бдителни заради ръста на сериозните заболявания при деца след стрептококови инфекции.

Франция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швеция и Великобритания съобщиха за увеличаване през 2022 г. на случаи на тежко заболяване, известно като iGAS (инвазивна стрептококова инфекция от група А) при деца под 10-годишна възраст.

Има и няколко починали в тази възрастова група, като смъртта е свързана със стрептококови инфекции. Във Великобритания и Франция броят на тежките случаи е многократно по-висок отколкото през същия период преди пандемията, се казва още в разпространеното съобщение.

Стрептококовите инфекции обикновено причиняват заболявания като скарлатина и могат да бъдат лекувани добре с антибиотици. В редки случаи обаче могат да доведат до сериозни усложнения.

Въпреки че експертите на СЗО смятат риска за широката общественост за нисък засега, те съветват всички европейски страни да внимават за подобно развитие.

Държавите трябва "да повишат своята бдителност, особено когато респираторните вируси са широко разпространени сред децата", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!