Увеличават се случаите на УНГ усложнения след грип в пазарджишката болница

Диана Варникова 17 февруари 2023 в 15:12 1272 0

д-р Костадин Златарев

Снимка Диана Варникова

д-р Костадин Златарев, завеждащ отделението по „Уши, нос и гърло“ в МБАЛ Пазарджик

„На ден диагностицираме по трима, четирима, а дори и по петима пациенти, страдащи от грипозен отит, като възпалението е получено след прекарана вирусна инфекция“, коментира завеждащият отделението по „Уши, нос и гърло“ в МБАЛ-Пазарджик д-р Костадин Златарев.

Той допълни, че УНГ-усложненията се увеличават на фона на отчетения в страната спад на общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания. Заболеваемостта остава най-висока във възрастовата група от 0 до 4 г., следвана от възрастовата група 5-19 г.

Най-засегнатите са децата, а най-уязвими са тези до тригодишна възраст, защото тяхната имунна система е най-слаба и недоразвита. Около 30-35% от пациентите в отделението са под 18-годишна възраст. Д-р Златарев коментира, че в хода на грипа или след него много често болните отключват грипозен отит, който може да засегне средното или вътрешното ухо.

Не са изключения и носните кръвотечения(епистаксис), тежките ларинготрахеити, а може да се развие и инфекция на синусите- синуити и синубронхити. Характерното за грипозния отит е, че при голям процент от случаите заболяването може да доведе до невросензорно намаление на слуха. Грипозният отит се лекува продължително време, но не винаги с желан резултат“, допълни УНГ-специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика