Увеличават се болните с коронавирус в Стара Загора, тестват присъствали на евангелистка сбирка в Самоков

OFFNews 12 юни 2020 в 13:28 4432 0

Осемнадесет са новите случаи на заразени в COVID-19 в Стара Загора. Четирима от тях, двама мъже и две жени, са настанени в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Това съобщи за БТА директорът и проф. д-р Йовчо Йовчев.

Двете жени са със съпътстващи заболявания и инсулинозависим диабет. Те са в по-тежко състояние, на кислородна терапия. Другите двама са в стабилно състояние. Проф. Йовчо Йовчев отправи молба към работодателите на лекуващите се в болницата пациенти да заплатят лечението на своите работници, които са чужденци и НЗОК няма ангажимент към тях. Сред настанените в болницата има и двама индийски граждани.

В университетската болница в Стара Загора има 14 пациенти заразени с COVID-19. Сред тях е и 55- годишната жена, която вече трети ден е в Клиниката по анестезия и реанимация, състоянието и продължава да бъде изключително тежко. Междувременно изследванията на работниците с PCR тестове от двете старозагорски фирми продължават. 

Епидемичната обстановка в Сливен остава усложнена, коментира пред репортер на БТА кметът на Сливен Стефан Радев, който е председател на Общинския кризисен щаб. По данни на Единния информационен портал, новозаразените през последното денонощие в областта са девет.

По-големият брой заразени през последните дни е свързан с огнището на короновирус в МБАЛ "Хаджи Димитър", както и с контактните на заразения персонал лица. Другото огнище е в Нова Загора, където днес има четирима новозаразени. В болницата в Сливен е била направена дезинфекция и се очаква разрешение от РЗИ да се отворят определени отделения. Значителна част от персонала е под карантина или в болница. По думите на Радев, не се предвиждат допълнителни ограничителни мерки в Сливен, където преди ден бе направена дезинфекция.

Масово изследване за коронавирус започна днес в Самоков, след сигнал до БНР на млад мъж от столицата, който се е заразил по време на сбирка на евангелисти в града. На събранието на евангелистите, което е било в края на месец май, са присъствали десетки вярващи. Младият мъж от София, който е син на един от пасторите в Самоков, е убеден, че се е заразил там. След влошаване на състоянието му той е приет в болница.

След бързите действия на местната РЗИ е констатиран още един заразен, който е присъствал на религиозната сбирка. Това е жена, която е била на хемодиализа и там се е установило, че е положителна и е присъствала на сбирката. Масовото тестване в Самоков ще продължи и в следващите дни, каза още кметът на общината Владимир Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови