Увеличават броя на COVID леглата в Ловешко

OFFNews 17 август 2021 в 13:41 758 0

Снимка Pixabay

Увеличават се леглата за пациенти с коронавирус в Ловешка област. Това беше решено на заседание на Областният кризисен щаб по предложение на Регионалната здравна инспекция, съобщи БТА.

Разкритите ковид легла в лечебните заведения за болнична помощ в областта ще бъдат "актуализирани" и това ще се прави при всяка негативна тенденция и установяване на недостиг на легла със заповед на директора на РЗИ след извършена преценка и анализ на заболеваемостта и след предложение на съответната болница, съобщават от областната администрация.

Изпълнителният директор на МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" - Ловеч, д-р Румяна Нановска е обяснила, че броят на леглата е недостатъчен, особено реанимационните, и е предложила, ако броят на хоспитализираните продължи да се увеличава, да се разкрие втора реанимация - в Троян.

Изпълняващият длъжността управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян д-р Красимир Ковашки е заявил необходимостта от увеличаване на броя легла за неусложнени пациенти от 16 на 32 на този етап.

Към 16 август заболеваемостта от COVID-19 в областта вече е 102 на 100 хиляди. При план на разрешените 17 легла в инфекциозното отделение в областната болница в Ловеч (в т. ч. и две интензивни) и 16 легла в Белодробната болница в Троян, към вчерашна дата в МБАЛ - Ловеч, са настанени 15 неусложнени и четирима усложнени пациенти, а в СБАЛББ - Троян - 15 неусложнени.

Със заповед от днес на и. д. директора на РЗИ д-р Даринка Дочева леглата в МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" стават 29, от които 15 за неусложнени случаи в отделението по инфекциозни болести, 10 за неусложнени случаи в белодробното отделение и четири за интензивно лечение в отделението за анестезия и интензивно лечение с осигурена възможност за изолация на болните.

В СБАЛББ - Троян, леглата се увеличават на 32 за лечение на неусложнени случаи след трансформиране на пулмологични/фтизиатрични легла и с осигурена възможност за изолация на болните.

На следващото си заседание щабът ще обсъди ускоряването на ваксинационния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови