Условна присъда за лекар, причинил смъртта на родилка във Видин

OFFNews 15 септември 2020 в 16:20 2596 0

Окръжен съд Монтана призна за виновен и осъди на една година лишаване от свобода условно лекар от Видин заради нарушени медицински стандарти при планова операция и причинена смърт на родилка, съобщиха от съда.

Случаят е от 15 октомври 2017 г. в МБАЛ "Св. Петка" Видин. 62-годишният акушер-гинеколог, по онова време лекар-ординатор, е нарушил изискванията на медицинския стандарт "Акушерство и гинекология" като ръководител на операционен екип. При извършване на трето поред цезарово сечение не е бил взет предвид оперативния риск и впоследствие са настъпили усложнения в състоянието на родилката. Лекарят не е предприел навреме повторна операция, което е предизвикало кръвозагуба и хеморагичен шок. 

Медикът нарушил и Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на отделението по АГ при МБАЛ „Св. Петка“ – Видин като не осигурил постоянно следоперативно наблюдение на жената, а реанимацията била закъсняла и неадекватна.

Заради нарушените медицински стандарти, довели до смъртта на родилката, като след деянието направил всичко, зависещо от него за спасяването ѝ, съдът осъди лекаря на една година лишаване от свобода, като отложи изтърпяването на наказанието за срок от три години от влизането на присъдата в сила.

Делото е гледано в условията на съкратена съдебна процедура. Пред съда лекарят е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и е отказал да се събират други доказателства в съдебната фаза.

В. Е. Е. ще трябва да заплати и 2 272, 86 лева - разноски по делото, по сметка на ОД на МВР Видин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови