Урок по кърмене организират в Майчин дом

Световната седмица на кърменето се отбелязва от 1 до 7 август

OFFNews 01 август 2023 в 12:55 471 0

Майчин дом

Снимка Университетска АГ болница "Майчин дом"

Майчин дом

„Да подкрепим кърменето на най-големите герои“ е мотото на срещата на специалисти с родилки и бъдещи майки в Майчин дом. Участниците ще получат полезни знания за естественото хранене на кърмачетата и недоносените бебета. Събитието е на 3 август, в аулата на АГ болницата.

С тази проява клиниката по неонатология на лечебното заведение се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето (1-7 август), съобщиха от лечебното заведение. 

Кърменето е най-добрият избор за хранене на бебето, майчиното мляко е най-добрата защита за него. Кърмата подпомага имунната система на новороденото чрез предаване на имунни тела от майката, които предпазват от голям брой инфекции и подпомагат за по-бързо възстановяване след боледуване. Естественото хранене създава изключително близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуалното развитие на детето, посочват специалистите.

В момента в Клиниката по неонатология се грижат за 81 новородени бебета. Специализирани грижи се полагат за 30 недоносени деца, настанени в интензивното отделение.

Световната седмица на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето и е подкрепена от Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Инициативата се отбелязва ежегодно в над сто държави. Мотото на Седмицата на кърменето тази година е „Да направим кърменето възможно – подкрепа на работещите родители“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика