Университетската болница в Плевен с хирургично лечение на затлъстяване и диабет тип 2

OFFNews 09 януари 2024 в 10:49 735 0

Св. Марина

Снимка УМБАЛ "Св. Марина"

УМБАЛ "Св. Марина", Плевен

В УМБАЛ „Св. Марина“ Плевен прилагат ефективно хирургично лечение за пациенти със захарен диабет тип 2 и болестно затлъстяване.

Метаболитните/бариатрични операции, извършвани от опитен хирургичен екип на болницата, осигуряват на пациентите възможности за същественно подобряване на качеството им на живот и статистически намаляват риска от сърдечно-съдови и мозъчни инциденти, характерни за пациенти с болестно затлъстяване и захарен диабет тип 2.

Прилаганите миниинвазивни хирургически интервенции от една страна променят анатомията на стомаха и началната част на тънкото черво, с цел ограничаване на приема на храна и намаляване на нейната абсорбция. От друга страна, тази променена анатомия активира определени хормони в тънките черва, които според последните научни проучвания са отговорни за контрола на захарен диабет тип 2 и регулацията на кръвната захар.

Какви са предимствата на метаболитната хиругия

- ефективно сваляне на 50 до 75 кг от общото тегло в рамките на една година след операцията;

- значително подобрение на гликемичния контрол и нормализиране на стойностите на гликирания хемоглобин;

- ремисия на захарен диабет тип 2: при 75% до 84% от пациентите се наблюдава нормализиране на стойностите на кръвната захар /в зависимост от вида операция/ и не се нуждаят от поддържащо медикаментозно лечение, ако се оперират до 7 години след откриване на диабета;

- значително намаляване на използваните лекарства за лечение на захарен диабет тип 2 при пациенти с давност на същия над 9 години;

- намаляване в пъти на сърдечносъдовите заболявания или породени от тях усложнения при редуциране на теглото с минимум 35 кг;

- намаляване в пъти на риска от инфаркт, инсулт и ракови заболявания след подобна операция;

- нормализиране на стойностите на кръвното налягане, прекратяване на сънната апнея;

- значително подобрено качество на живот след оперативното лечение.

Изследвания през последните 25 години сочат, че метаболитната/бариатричната хирургия си остава най-ефективното средство за борба със захарен диабет тип 2 и болестно затлъстяване при пациенти с индекс на телесна маса над 32.0.

В сравнение с широкоразпространеното лечение с медикаментозни средства, сред които „Оземпик“, „Монджаро“, „Сибутрамин“, „Линдакса“ и „Ксеникал“, този вид миниинвазивна хирургия се отличава с минимални странични ефекти и се препоръчва от водещи специалисти в световен мащаб.

Успеваемостта на този тип интервенции за лечение на високо кръвно налагане, сънна апнея, метаболитен синдром и инсулинова резистентност в УМБАЛ „Св. Марина“ - Плевен е над 85%.

Болницата предлага и така наречената ревизионна метаболитна/ бариатрична хирургия. Тя е особенно ефективна при пациенти с предходна ръкавна резекция на стомаха, които 2 до 3 години след тази операция са възвърнали килограми или при тях се е появил тежък гастро-езофагеален рефлукс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!