Уникална операция на бебе в Пирогов. Известни са само 26 подобни интервенции в света

OFFNews 20 декември 2023 в 15:41 2281 1

операция

Снимка Фейсбук/Детска хирургия - Пирогов

Операция на двудневно бебе

Клиниката по детска хирургия в болница „Пирогов“ извърши уникална операция на бебе два дни след неговото раждане. В света са известни само още 26 подобни случая.

Новороденото е с множество аномалии и без един бял дроб. В допълнение детето е с гръбначни, сърдечни и съдови малформации, както и с прекъснат хранопровод.

Екипите на детската реанимация, детската операционна и детската хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ извършиха сложна интервенция по възстановяване на хранопровода, след предварителна подготовка.

Операцията e проведена под ръководството на д-р Цветко Георгиев, началник на отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии. В екипа участват хирурзите проф. д-р Христо Шивачев и д-р Михаил Димитров, както и анестезиолозите д-р Албена Атанасова, д-р Нели Здравкова и медицинските сестри Петя Джамбазова и Гергана Гегова.

Следоперативният период преминава гладко и без усложнения. Бебето е стабилизирано и захранено през устата по предварителен план. Новороденото вече е изписано за домашно лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!