Учените развенчаха опасните митове за човешкия папилома вирус

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2019 в 17:05 9060 1

Снимка Pixabay

Според ново проучване на британски специалисти, много от жените се заблуждават, че не могат да се заразят с човешки папилома вирус (ЧПВ), ако са в дълготрайни партньорски отношения, съобщава Daily Mail.

Изданието цитира изследване, проведено наскоро във Великобритания. Близо 1500 жени са били запитани какво знаят за инфекцията, за която се смята, че предизвиква рак на шийката на матката в 99% от случаите. Резултатите показали, че почти половината от жените (48%) не мислят, че са изложени на риск, ако имат продължителни моногамни отношения. Британските експерти смятат данните от проучването за тревожни.

Според специалистите моногамията не предотвратява риска от заразяване с вируса, от който в определен момент от живота си се заразяват 80% от хората. Симптомите на ЧПВ често не се проявяват в продължение на години и мъжете, и жените могат да се заразят няколко пъти през живота си.

Анкетата показала още, че около 7% от хората предполагат, че ако партньорът им е диагностициран с ЧПВ, значи е изневерявал.

17% от всички запитани и една четвърт от респондентите на възраст над 55 години, са заявили, че сексуалната разкрепостеност е основен фактор за риск от развитие на рак на шийката на матката. Малко повече от една пета от запитаните са признали, че нямат представа как се предава папилома вирусът, а 52% са отговорили, че не знаят как се заразяват мъжете и жените.

Във Великобритания от 2008 г. се прави ваксина срещу ЧПВ на всички момичета на възраст 12-13 години. От септември тази година се въвежда такава ваксина и за момчетата, тъй като според медиците папилома вирусът е причина за развитието на рак при мъжете в над 2500 случаи, а в 650 са причина за смърт от рак на гърлото и устната кухина.

42% от жените участвали в изследването са убедени, че не е нужно да се изследват за рак на маточната шийка, ако вече са били ваксинирани срещу заболяването. Около 44% са признали, че не са посетили лекаря си, дори след като са получили покана да го направят. Около една четвърт от лицата на възраст над 55 години са заявили, че едва ли и в бъдеще ще се подложат на такова изследване.

С човешкия папилома вирус се обозначават група вируси, които поразяват кожата и лигавиците. Разпространява се чрез вагинален и анален секс, а също и чрез контакт на кожата с гениталиите.

Осем от десет души се заразяват с този вирус. Съществуват над 100 разновидности на ЧПВ и около 30 от тях  въздействат в областта на половите органи. Гениталните инфекции на ЧПВ са разпространени и много опасни.

Симптомите често се проявяват години след заразяването, а повечето случаи остават нелекувани. Човешкият папилома вирус може да предизвика ръст на брадавиците, рак на шийката на матката, гърлото, ануса, влагалището и пениса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

1

Стефан

09.09 2019 в 18:15

Геганти! Истински британски учени!
Това са азбучни знания от учебниците. А какво знаят, и какво не знаят англичанките, е въпрос на елементарна култура на хигиената, а не на наука:))
В следващото двестагодишно "проучване", сигурно ще открият и удивителния факт, че от това презервативите например, Не пазят.
Че това не е вирус, а ретровирус, сигурно няма да открият, нито да го увенчаят до свършека на света.