Учениците в Благоевград онлайн и с вечерен час от понеделник

OFFNews 19 януари 2022 в 18:39 1136 0

От понеделник учениците от област Благоевград преминават към онлайн обучение, съобщи на брифинг областният управител Валери Сарандев след заседание на Областния кризисен щаб. Преминаването към обучение от разстояние в електронна среда ще е за седмица, посочи Сарандев за БТА.

Сред мерките, наложени в областта, е и вечерен час за учениците. След 20.00 часа те няма да се допускат навън без придружител.

Решението е взето единодушно, посочи Сарандев. Предстои да бъде предоставено утре на началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който ще го внесе в Министерство на образованието за одобрение.

Контролът ще се изпълнява от общинските служби, от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и органите на реда.
Причината мерките да бъдат насочени конкретно към учениците е високата заболяемост в детска възраст, посочи д-р Веселка Мончева от РЗИ.

Сред причините е и недостигът на педиатрични легла в лечебните заведения в областта, допълни д-р Мончева и даде пример с болниците в Разлог и Петрич, където леглата в педиатричните отделения са запълнени. Детските градини на територията на област Благоевград няма да бъдат затваряни, но ще се извършва филтър и няма да бъдат допускани болни деца, стана ясно на брифинга.

Към момента от варианта Омикрон на коронавируса са засегнати много хора, но те не търсят помощ в лечебните заведения, каза още д-р Мончева. Около 44 процента от интензивните легла в областта са заети, за неусложнените случаи заети са 72 на сто, но при необходимост има възможност да бъдат разкрити допълнително легла, обобщи д-р Мончева.

По данни на РЗИ заболеваемостта от коронавирус в областта на база 14 дни е над 2300 на 100 хиляди души население. Само за изминалото денонощие новите случаи са 787.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!