Учениците и младите да преминат бързо COVID, за да няма кой да разнася заразата

Българската ваксина ще е готова до Нова година, вече има доброволци за тестването ѝ, обяви проф. Чорбанов

OFFNews 27 ноември 2020 в 07:52 20145 8

Снимка БНТ

До Нова година ще е готова българската ваксина срещу COVID, ще я имаме в ръка. Вече има и доброволци за тестването ѝ, обяви началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов по БНТ.

Бъдещата БГ ваксина не се тества, защото трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че е ефективна, обясни той. 

Според професора голяма част от статистиката на хората с COVID-19 e "гадателска". Чорбанов допълни, че числата отчитат заразени като нови случаи, когато на един и същи човек се правят многократно тестове. На практика това прави броя на тествани хора фалшиво по-голям, всъщност те са по-малко. Има обаче огромен брой безсимптомни вирусоносители, на които не е правен тест и "ние дори не знаем, че вирусът е преминал през тях", обясни проф. Чорбанов.

Професорът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.  

На вируса се приписват различни качества - като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да ѝ вменявате човешки качества, коментира професорът. 

"Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи", каза още проф. Чорбанов. 

Според него голяма част от проблемите в здравната система идват оттам, че доста уплашени хора, на които им е било вменено, че ще прекарат много тежко заболяването и всеки позитивен е търсел форма да бъде наблюдаван от лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

8

Egocentric Eccentric

27.11 2020 в 20:48

@hristohh

Ами брифинга, който аз помня беше Април месец някъде и беше някъв мъж журналист който пита този въпрос. Всъщност ти ме подсети, че е задаван такъв въпрос докато коментирахме под една тогаващна статия с поредните изцепки на мангъров.

Но след това не съм чувал някой да е потвърждавал какво точно означават всички числа които докладват, а мина доста време от тогава и доста неща се промениха. Примерно тогава май все още PCR-те се правеха от надзора на РЗИ и се правеха по 2 теста както е редно, а не сега когато всеки сам си плаща по един. Та и тая "позитивност" дето я съобщават не ми е ясно в детайли, как я смятат, та при такава неяснота е нормално шарлатаните като Чорбанов да процъфтяват.

4000

7

Jordanll

27.11 2020 в 18:19

Това с младите звучи изключително логично, но въпросът е как да направим така, че децата да не заразяват родителите си, които да заразяват колегите си, някои от които са в уязвима възраст, някои от които работят в болници с уязвими хора, в домове за възрастни хора и прочее.
Ако беше толкова лесно да определяме кой да се заразява, щяхме да направим така, че никой да не се заразява.

3092

6

hristohh

27.11 2020 в 17:51

@Egocentric Eccentric

Уви, нямам запазен материал по темата. НО се радвам, че и друг потвърждава това, което съм чул и чел. За положителни случаи се броят само нови ЕГН с положителен резултат от тест.

4164

5

Egocentric Eccentric

27.11 2020 в 13:53

@hristohh

Имаш ли някакви линкове към интервюта с Кунчев или представители на ИО, които казват това.

Аз си спомням, че наистина имаше един брифинг от пролетта, където този въпрос беше зададен от журналист и наистина от щаба отговориха, че се отчитат само новозаразени, но абсурд да го изровя, а ще ми е полезно следващия път като споря с някой мой познат ковидиот.

Иначе да, медийната среда е основен съучастник в кашата.

Просто моделът на финансиране на "информационните" медии не поощрява коректно и отговорно отразяване на информация и стремеж към истина, а сензационализъм или я най-добрия случай отчаяно запълване на времеви слотове със симулация на разговор по актуални теми на деня (и годината) защото няма как да привлечеш внимание иначе и да продаваш македонска наденица и разхлабителни.

3092

4

hristohh

27.11 2020 в 10:00

И едно поредна лъжа - като нови случаи се отчитали всички положителни резултати. Повтарят я, докато хората не повярват в нея. А толкова пъти и Кунчев, и от Информационно обслужване обясниха, че като положителни случаи се обявяват само нови ЕГН с регистриран положителен резултат.
Чорбанов е рядко срещана степен на душевна нечистоплътност.

3092

3

hristohh

27.11 2020 в 09:53

В любимата му Швеция вече също има задръстване в болниците и е въпрос на време да се увеличе още повече смъртността от КОВИД, която вече е по 50-100 души на ден по данни от ECDC.
Има няколко ваксини, които вече са във фаза 3 на проучване, а това, което той прави дори не е влязло във фаза 1. И за това гледа да критикува, за да замаже колко са назад.
Разхожда се по телевизии и ръси манипулации от нарцисизъм.
Впрочем, не му е и за първи път. Той е бивш кандидат-президент от 2011.

3092

2

hristohh

27.11 2020 в 09:48

Това поредно интервю на този образ е нагледен пример как и журналистите от некъдърност или от безхаберие участват в дезинформирането. С каква компетентност е един биолог, занимаващ се с геннно инженерство, да се изказва по епидемиологични или клинични въпроси? Или пък един травматорог да се изказва дали вирусът е изкуствено модифициран? Но всеки път, всички журналисти държат да го попитат за "компетентното" му мнение. Как точно децата "бързо" ще преминат през вируса без да заразят родители, учители и прочие, които да предадат нататък по веригата докато вируса стигне до рискови групи? И как точно един биолог ще прецени кой е за болница, кой не е? Поне трима мои близки го изкараха с двустранни пневмонии вкъщи. А двустранна пневмония може да тръгне на зле много бързо. Чорбанов продължава да манипулира с това, че видиш ли, учените са единодушни. Само че пропуска да каже, че след "Ковингтънската декларация" имаше вълна от възмущение сред учените и куп имена се възпротивиха на написаното там

6145

1

kokoten

27.11 2020 в 09:13

Тоя продължава да говори само глупости...единствено вярно е,че поне половината от хората в болница са там от страх.Те могат спокойно да се лекуват в къщи....друг е въпросът,дали вируса е опасен:личните ми наблюдения са,че той е много опасен за определени хора и лечение няма за съжаление....имаме 49 годишен пациент,който е при нас от 24 дена и не тръгва на никъде,нито се подобрява,нито зазлява....ако хората спазват мерките и началниците не говореха толкова глупости,а се залавяха за работа,нещата нямаше да бъдат изпуснати....сега е много трудно и тежко да се работи,повярвайте....заради тъпотата на един неграмотен,прост и арогантен индивид сега страдаме всички....