Учени призоваха да се забави поставянето на втора доза от ваксината на Pfizer/BioNTech

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2021 в 14:31 5719 0

Канадски учени призоваха правителствата да забавят поставянето на втората доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, защото защитата след първата инжекция е 92,6 процента, съобщи Ройтерс.

Данута Сковронски и Гастон дьо Серес обясняват, че са стигнали до този извод, като са анализирали документите на Pfizer/BioNTech, подадени в Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата. Резултатите са сходни и на обявената ефикасност от 92,1 процента за РНК ваксината на Moderna.

Писмото на Сковронски и Дьо Серес е публикувано в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Те предупреждават, че може да има несигурност колко продължава защитата с една доза, но втората инжекция, месец след като е поставена първата, осигурява "малка полза краткосрочно".

"Като се има предвид недостигът на ваксини, отлагането на втората доза е въпрос на национална сигурност, който ако бъде пренебрегнат, ще доведе до хиляди хоспитализирани и смъртни случаи заради COVID-19 през зимата в САЩ", предупреждават авторите.

От Pfizer отговориха, че промяна в дозирането на ваксината им още не е оценена и такова решение могат да вземат здравните власти. Pfizer препоръчва при разсрочване да има близко наблюдение, за да може ваксината да осигурява максимално възможната защита.

Във Великобритания властите обявиха, че има данни в подкрепа на решението им срокът между двете дози на ваксината на Pfizer/BioNTech да бъде увеличен на 12 седмици, но компаниите предупредиха, че нямат доказателства в подкрепа.

Американските здравни власти и Европейската агенция по лекарствата запазиха препоръката за тествания интервал. Европейската агенция по лекарствата посочи максимален интервал от 42 дена между първата и втората инжекция, докато американското Управление за контрол на храните и лекарствата остави интервал от 21 дена, както препоръчва производителят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови