Учени: Прeливането на "млада кръв" може да забави стареенето

ОFFNews 05 май 2014 в 18:23 3211 2

Снимка freeimages.com

Изследване на американски учени доказва, че преливането на кръв от млади индивиди към по-възрастни може да забави процеса стареене в мозъка, мускулите, сърцето или други органи, съобщава вестник "Гардиън".

Направените опити с мишки потвърдили изцяло теорията на учените. Те предполагат, че ефектът би бил подобен при хората.

Досегашните три опита в Калифорнийския и Харвардския университет изследвали подмладяващия ефект на кръвта. Млади и стари екземпляри мишки са събрани и пришити един към друг като сиамски близнаци. По този начин кръвоносните им системи са съединени в една обща.

Едно от изследванията, чийто автор е Саул Виледа от Калифорнийския университет в Сан Франциско, показва, че кръвта от тримесечна мишка може да доведе до значителни подмладяващи мозъка промени у 18-месечния екземпляр. Виледа открива, че подмладяващият ефект е свързан с протеин, наречен "Креб", който действа като главен двигател на мозъка. Кръвната плазма от млади индивиди активира протеина и по този начин се създава връзка между гените от двата екземпляра.

Ученият обаче подчертава, че не е сигурно дали това ще проработи при хората.

"Иска ми се нашият труд да върви с голям надпис "Не пробвайте това вкъщи". Нуждаем се от клинично доказателство, за да установим това", коментира Виледа.

Останалите два опита на Харвардския университет доказват, че преливането на "млада кръв" има подобен ефект и върху мускулните тъкани и други важни органи. При тях е използван протеинът GDF11.

"Протеинът е същият както при мишките, така и при хората", заяви Ейми Уегърс от Харвардската научна лаборатория.

Очаква се опитите с човешка кръв да започнат след три до пет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!