Учени откриха метод за лечение на рак с помощта на батерии

OFFNews 06 април 2023 в 09:06 1866 1

батерии

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в публикувано Science News

Батериите може да бъдат използвани в лечението на рака, установи проучване, публикувано Science News. Методът се основава на възможността им да намаляват количеството кислород в туморите, съобщава БГНЕС.

Учените са открили нов начин за борба с рака при мишки, като са прикрепили малка самозареждаща се цинкова батерия към солидни, хипоксични тумори, каквито обикновено се срещат при пациентите с рак на гърдата, показват предварителните данни на изследването.

Хипоксията е често срещано състояние в туморите, което включва намалени нива на кислород. Това означава, че лъчетерапията и традиционните химиотерапии не могат да атакуват тумора, тъй като няма достатъчно кислород за правилен приток на кръв към раковата област. Изследователите обаче са установили, че хипоксичните тумори могат да предоставят и "мишена" за лечение на тумори чрез различни методи.

С други думи, хипоксията не е толкова лоша и чрез използването на химиотерапевтични лекарства, които се активират в среда с ниско съдържание на кислород, туморите могат да бъдат значително намалени по размер. А как да се премахне кислорода? Разбира се, като се прикрепи батерия към рака.

Изследователите откриват, че като прикрепят малки, гъвкави батерии към туморите, те изсмукват кислорода, позволявайки на убиващите рака активирани препарати да си свършат работата. Резултатите са поразителни. Само за две седмици лечението с батерии намалява размера на туморите при мишки с 26%.

Нещо повече, след като батериите извършат своята магия, активираните препарати могат да бъдат въведени за лечение на рака. Средният размер на тумора в това проучване се е свил с 90%. Фан Чжан, който изучава биомедицински материали, заявява, че изследването изглежда обещаващо, но все още е само в предварителна фаза.

„Използването на батерии за изсмукване на кислород от тумора има голям потенциал при специфични видове лечение на рак, но трябва да се проведат и други изследвания, преди да сме сигурни“, уточнява Джан, заявявайки: "Трябва да се тества при няколко вида на рак на гърдата. И, разбира се, при хора".

Джан и колегите му вече работят усилено, за да направят батериите по-гъвкави и мощни за лечение на рак при хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови