Quantcast

Учени: Оптимистите живеят по-дълго от песимистите

OFFNews Последна промяна на 27 август 2019 в 12:01 517 0

Проучване в САЩ заключи, че хората, които търсят положителната страна на нещата, живеят по-дълго, съобщава Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Оптимистите по-лесно контролирали емоциите си и в по-голяма степен са защитени от ефектите на стреса.

Положително настроените хора имали значително по-голям шанс да “достигнат изключително дълголетие”, казват изследователите, като имат предвид възраст от 85 години и повече.

Изследването сравнило живота и здравето на две групи хора – 70 000 жени, участващи в проучване на здравето на медицинските сестри и 1500 мъже, участващи в програма за изучаване здравето на ветераните от армията.

Общото им здравословно състояние било оценявано, както и нивата им на оптимизъм.

Жените и мъжете, които имали положително отношение към събитията в живота им, регистрирали с 11 до 15 процента по-дълъг живот.

Досега не се знае много за това как това, което учените наричат “позитивни психологически фактори” влияе върху здравето и продължителността на живот.

“Фантазирането за бъдеще, в което всичко се е наредило добре може да повиши нивата на оптимизъм.”, казва преподавателката по психиатрия в Бостънския университет Люина Лий, която е участвала в изследването.

Професор Брус Хууд от университета в Бристол казва, че резултатите потвърждават това, което се знае за ползите от ползите от положителното мислене.

“Оптимистите се справят със стреса по-добре и избягват повторното преживяване на негативните събития в живота.”, казва Хууд.

“Стресът се отразява на имунната система. Това може да означава дори, че оптимистите се справят по-добре с инфекциите.”, добавя професора.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !