Учени: Нервните болести са световен проблем, засягат 43% от населението

OFFNews 15 март 2024 в 14:40 1060 0

изследване

Снимка Pixabay

Данните от проучването са публикувани в "Лансет Нюролъджи"

Заболяванията на нервната система - деменцията и болестта на Алцхаймер, мигрената и последствията от инсултите, са световен здравен проблем, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в "Лансет Нюролъджи".

През 2021 г. 43% от световното население - 3,4 млрд. души, са засегнати от неврологичен проблем. Настоящото изследване е проведено от стотици учени под егидата на Института за здравни показатели и оценка (IHME).

Данните показват, че неврологичните проблеми са се удвоили в сравнение с 1990 г. Сред причините за нарастването на броя на този тип заболявания е и застаряването на населението.

Според изследването инсултите причиняват най-сериозни последствия върху здравето. Следват ги неонаталната енцефалопатия, която засяга новородените, болестта на Алцхаймер, уврежданията, причинени от диабет. На пето и шесто място са съответно менингитът и епилепсията. Неврологичните последствия от новия коронавирус, характерни за т.нар. дълъг КОВИД, заемат двадесето място.

Неврологичните заболявания са причинили смъртта на над 11 млн. души през 2021 г., отбелязва АФП. Сърдечносъдовите заболявания са убили 19,8 млн. души, но при тях смъртта настъпва по-бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!