Учени: Коктейл от антитела предотвратява и лекува COVID-19

OFFNews 04 август 2020 в 09:37 2434 0

Американска компания обяви, че комбинация от лекарства срещу COVID-19 на базата на антитела, които тя разработва, са предотвратили и излекували заболяването при макак резус и хамстери, предаде Ройтерс.

Това поражда надежди, че въпросната комбинация може да подейства и при хора.

Биотехнологичната компания поясни, че коктейл от две моноклонални антитела е успял да блокира почти напълно коронавирусната инфекция. Освен това коктейлът е успял да намали ефекта от заразата във второ изследване, при което животни са били заразени с много по-висши нива на вируса, отбелязва БТА.

Заразените с коронавируса животни, третирани с антителата, са се изчистили от вируса по-бързо от онези, които са получили плацебо. Данните сочат и че животните не са показали никакъв признак на увеличен вирусен товар или на влошаване на патологията след лечението.

Изследването е било направено върху 36 макаци резус и 50 хамстера. Положителните резултати от изследването при животни обаче не дават гаранция за успех и при хората.

Компанията вече е започнала и клинични изследвания върху хора, за да оцени каква е способността на терапията с антитела за превенция и лечение на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови