Специалисти от канадския Институт за изследване на здравето на населението са установили, че пиенето на бира увеличава значително риска от мозъчен инсулт, пише сп. "Нюробайолъджи".
За целите на изследването експертите са проучили хранителните навици на 26 000 души.
Резултатите показват, че алкохолът като цяло повишава риска от мозъчен кръвоизлив с 50 процента. Тази цифра обаче се различава в зависимост от вида на консумирания алкохол.
Пет алкохолни напитки месечно увеличават вероятността от исхемичен инсулт с 29 процента, а от хеморагичен инсулт - със 76 процента. Пет дози алкохол се равняват, например, на пет шота водка или две халби и половина бира.
Според изследователите бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка. Консумацията ѝ увеличава риска от исхемичен инсулт с 21 процента и от хеморагичен инсулт със 73 процента.
Специалистите напомнят, че има два вида инсулт - хеморагичен, който е по-рядък, но с по-висока смъртност, и исхемичен.
Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсване на мозъчна аневризма или изтичане на кръв от отслабен мозъчен съд. Исхемичен инсулт настъпва, когато кръвоносен съд, пренасящ кръв към мозъка, се запуши от тромб (съсирек). Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за този вид мозъчен удар.
Виното, от друга страна, не оказва влияние върху мозъчните функции и здравето на органа като цяло. Въпреки това учените подчертават, че алкохолът, независимо от вида му, трябва да се консумира в ограничени количества.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Джендо Джедев
Условни присъди за двама души след изборния скандал ''Чичо Цено, кой номер''
dolivo
България получава първите осем изтребителя F-16 догодина
Владè
Можем ли да се излекуваме от зависимостите си? Ралица Стефанова в подкаста на OFFNews
Владè
Лаура Кьовеши осветли първата голяма акция срещу мафията, включително и в България