МЗ опроверга Мангъров: У нас няма доказан случай на смърт от COVID ваксина

9 са съобщенията за подозирана връзка на смърт след ваксинация, но нито едно от тях не е било доказано

OFFNews 18 януари 2022 в 12:32 12842 15

В страната ни няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход, съобщават от Министерство на здравеопазването по повод твърдението на доц. Атанас Мангъров в ефира на Нова телевизия (16 януари т. г.), че „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани“.

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано.

Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861.

Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ, посочват от МЗ.

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА).

От Министерство на здравеопазването уточняват, че на сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване.

Изпълнителната агенция по лекарствата стимулира по всякакъв начин съобщаването на подозирани нежелани реакции. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, наречена кратка характеристика на продукта, пишат от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1030

15

Petar Belchev

01.02 2023 в 20:47

Един приятел изпадна в кома след две ваксини.Добре, че е реагирал бързо.Сега е добре

-1580

14

Bace7

19.01 2022 в 08:33

Абе няма ли кой най-сетне да каже,че царят е гол? Че заливат овцете с гьобелсова пропаганда, и те блеят колко бил опасен вируса (грипен щам), тестовете за който реагират на повечето грипни заболявания. Надупчиха им дупарите с игли, за да могат печатниците за пари да подмушат безнаказано в обращение трилиони "за възстановяването на икономиката от пандемията", а реално да покрият дупките от световната финансова криза, предизвикана от САЩ. Тия, които разполагаха предварително със схемата като чичко Бил си купиха предварително акции от фармацевтични компани, щамповащи ваксини за 50 цента, и продаващи ги за 30 долара.

1600

12

HolyDiver

18.01 2022 в 18:53

Мангъров е доста мазен лъжец. Да говориш такива неща за 500-600 починали без да имаш никакво доказателство трябва направо да е подсъдимо. Този човек е доказал че не трябва да му се дава гластност от никоя медия. Спрете да правите идиотите известни!

Както вече казаха в световен мащаб вероятно има милиарди поставени дози от познатите ни ваксини и масово измиране не се наблюдава. Ще видим в БГ как ще изкараме омикрона - да не се окаже накрая че се кара по лесно ама от ваксинирани. А за тея дето нямат имунитет си е същия познат коронавирус дето ги вкарва в болница с пневмония.

1859

9

Ronik

18.01 2022 в 17:00

ти може да не искаш, но си противник на казаното от Мангъров. Алтернативата на това да вярвам на него е да вярвам на теб. На теб, който кълнеш като циганка, няма как да ти вярвам. Не ми е трудно да заема позиция.

1331

8

ваксиниран

18.01 2022 в 16:44

Аз не искам да ми вярвате - вярвайте на хората, които предоставят доказателства за твърденията си.

3767

7

Име на профила

18.01 2022 в 16:08

Аз не вярвам нито на Мангъров, нито на Кацаров (или както се казва сега там). Аз вярвам на факти.

https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Като гледам скоро ще минат 10 милиарда броя поставени ваксини. Дали са ефективни или не срещу (тежко протичане на) ковид - времето ще покаже. Ама очевидно няма масово измиране на хора.

Всички учени по света са се наговорили и ви лъжат, само единиците като тоя казват истината. Хайде моля ви се :-)

1859

6

Ronik

18.01 2022 в 15:57

Е къде-къде е по-добре да се вярва на някой "ваксиниран" който желае смърт на тези които не споделят истерията му...