У нас: Близо 600 души дневно се нуждаят от кръвопреливане

OFFNews 14 юни 2023 в 16:45 859 0

кръв

Снимка Pixabay

14 юни - Световен ден на кръводарителя

Около 600 души дневно се нуждаят от кръвопреливане. Не се знае в кой момент човек може да се нуждае от кръвопреливане, а заместител на кръвта няма.

Това заяви заместник генералният директор на Българския червен кръст (БЧК) д-р Надежда Тодоровска по време на церемонията, на която бяха отличени индивидуални и институционални кръводарители от София. Събитието е по случай Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва днес.

При нужда за техен близък даряват най-често хората, а близо 20% са доброволните кръводарители, обясни Тодоровска.

Изказвам голямо благодаря към всички безвъзмездни кръводарители. Вие запазвате тази духовност и моралност, каза тя.

"С общи усилия и съпричастност успяваме да се справим с нашата нелека работа", обърна се към кръводарителите Красимира Величкова, заместник-директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Безвъзмездни кръводарители, компании, държавни институции получиха днес специален плакет за това, че съдействат на каузата за кръводаряване. Някои от отличените днес са дарявали кръв над 35 пъти, а други следват семейната традиция за това.

Един от тях е и внукът на писателя Радой Ралин - Димитър Стоянов. Той не успя да присъства на събитието, но представител на НЦТХ прочете негово писмо, в което се посочва, че донорството е личен акт.

"Решението ми да дарявам редовно кръв най-накрая дойде, когато осъзнах, че Господ ме е благословил с белезите на перфектния кръводарител - боледувам рядко, дарявам леко и след процедурите се чувствам физически комфортно", пише Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика