Трябва да се гордеем с разхлабването на мерките

Не разбирам защо хората избират Пфайзер и Модерна, все едно човек да се дави и да каже "този спасител ми харесва", обясни доц. Мангъров

OFFNews 14 април 2021 в 08:17 8721 0

Снимка Архив

Разхлабването на мерките срещу епидемията е най-доброто, което се прави, и ние трябва да се гордеем с него. Те не вършат никаква работа за намаляване на случаите. 

Това заяви доц. Атанас Мангъров, шеф на Ковид отделение и бивш кандидат за депутат от АБВ, по бТВ. Според инфекциониста смъртността в страната ни е висока, защото 65% от българите са с наднормено тегло, не спортуват и не се хранят адекватно, а вечер сядат на салата с ракийка след тежкия ден. „Миналата година са починали 125 хиляди, което е с 16 хиляди повече, отколкото предишната - 2019 г. От тези 16 хиляди около 7 хиляди са с COVID, останалите 9 хиляди са починали от неразборията, която се случи”, смята инфекционистът.

Той отново критикува членовете на Националния оперативен щаб, като заяви, че начело е трябвало да бъдат епидемиолози: „ Можеше това да е проф. Мира Кожухарова, около нея има няколко души, които имат опит със справяне с този тип епидемии. Епидемията от свински грип, морбили, все неща, които са минали през ръцете на тези хора“.

В момента сме във фазата на постепенно затихване на епидемията, каза още доц. Мангъров. Но това не пречи да има още 1-2 по-малки вълни, обясни той. 

Не съм епидемиолог, за да оглавявам Националния оперативен щаб, но съм против да го оглавяват хирурзи, микробиолози и всякакви други специалисти, различни от епидемиолози. Според него проф. Мира Кожухарова е подходящият човек за поста. Около нея има няколко души, които имат опит със справяне с този тип епидемии. Епидемията от свински грип, морбили, все неща, които са минали през ръцете на тези хора, мотивира се той.

Не мога да разбера защо пациентите избират избират ваксините на Пфайзер и Модерна. Това е все едно да се давиш и да кажеш този спасител ми харесва, коментира още доц. Мангъров. 

Неуспехът си на вота на 4 април той обясни с това, че думите му не са стигнали до съзнанието на хората. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови