Транспортираха с военен вертолет родилка от Силистра в тежко състояние

Пациентката е в крайно тежко, но стабилно състояние, съобщи директорът на Майчин дом проф. Иван Костов

OFFNews 06 януари 2023 в 14:40 2232 0

транспортиране на родилка

Снимка Забелязано в Силистра

Вeртoлeтът e oбoрудвaн c рeaнимaциoнна мeдицинcка техника

Транспортираха с военен вертолет родилка в тежко състояние от Силистра в София. 

38-годишната жена е с тежка кръвозагуба, след раждане на близнаци на 4 януари, а преди ден от Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Силистра обявиха, че спешно търсят кръводарители.

Това е второ раждане за пациентката, която има по-голямо дете. Близнаците са в неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра и са в добро състояние, научи OFFnews.

Жената е настанена в Майчин дом.

Операцията е проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Министерството на здравеопазването. 

Тази сутрин вертолет „Дофин“ от състава на авиобаза „Чайка“ във Варна, оборудван с медицинска апаратура за евакуация и спасяване, е транспортирал жената в тежко състояние от Силистра до Балчик.

След това родилката е транспортирана от Балчик до София със самолет „Спартан“, който излетя от столицата около 11:00 ч. и кацна обратно около 13:00 ч, съобщиха от Министерството на отбраната.

По-късно директорът на СБЛАГ "Майчин дом" проф. Иван Костов съобщи на брифинг, че жената е бил оперирана 20 минути след кацането на самолета в столицата. По думите на специалиста тя е била в хемолитичен шок и с остра кръвозагуба.

Лично аз, в моята практика, не съм виждал толкова добре организирана логистика от страна на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната с хеликоптер и със „Спартан". На 20-ата минута от кацането на самолета в София жената беше на операционната маса, каза той.

„Това, което видяхме при операцията е, че има голяма кръвозагуба. Не можем да кажем на какво се дължи”, съобщи професорът. Именно това е наложило да се направи операция, с подкрепата на съдови хирурзи, която е продължила три часа.

"Пациентката е в крайно тежко, но стабилно състояние", коментира проф. Костов и добави, че е оптимист за възстановяването ѝ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови