Трансплантираха успешно органи от пациент, прекарал COVID-19

OFFNews 02 декември 2020 в 13:01 1064 0

Хирурзи от университетската болница в белгийския град Льовен извършиха първата в света успешна трансплантация на бял дроб от пациент, който се е възстановил от COVID-19, съобщи "Брюксел Таймс". Информация за безпрецедентната интервенция беше публикувана и в "The Lancet Respiratory Medicine".

Операцията включвала вземане на двата бели дроба от 72- годишна жена, която е била лекувана от мозъчен кръвоизлив и е била регистрирана като донор. Жената никога не е пушила, но през април тази година е страдала от симптоми на COVID-19 за период от около две седмици. Не е била изследвана за инфекцията.

По време на самоизолацията, съпругът й бил приет в болница и починал от потвърден COVID-19. Когато по-късно тя е била приета в болница с мозъчен кръвоизлив, е било установено, че е с отрицателен тест за COVID-19, но има антитела, което показало, че преди това е била заразена, посочва БГНЕС.

"Досега, доколкото ни е известно, няма публикувани доклади за трансплантация на бял дроб от донор, излекуван от COVID-19", пишат хирурзите в статия, публикувана вчера в списанието "The Lancet Respiratory Medicine".

Осем дни след приемането на жената в болница сърцето ѝ спряло и тя била одобрена като донор за трансплантация, съгласно нейното предварително искане.

Получателката е на 61 години и е страдала от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя чакала седем месеца за двойна белодробна трансплантация.

"Трансплантацията премина безпроблемно и белодробният реципиент след това се оказа отрицателен за коронавирус", каза хирургът Лоранс Цеулеманс. - "Нямаше усложнения и след месец пациентът успя да напусне болницата в добро здраве. Три месеца след операцията, се справя много добре: белодробната функция е отлична и не показва аномалии", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!