Тютюнопушенето е основна причина за появата на сънна апнея

Кампания призовава хората със симптоми да потърсят лекарска помощ и да не шофират заради риск от произшествия

OFFNews 17 ноември 2022 в 15:39 1300 0

спящ мъж

Снимка Unsplash

Кампанията „Сънната апнея - опасност за движението по пътищата“ е подкрепена от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата

Тютюнопушенето е водеща причина за заболяването сънна апнея, заяви на пресконференция в БТА председателят на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести д-р София Ангелова.

В международния ден без тютюнев дим - 17 ноември, от асоциацията обявиха кампанията си „Сънната апнея - опасност за движението по пътищата“.

Сънната апнея е хронично заболяване, което се характеризира с многократни спирания на дишането по време на сън, с прояви на сънливост през деня, нарушена концентрация и раздразнителност, обясни д-р Ангелова. Заболяването е опасно за движението по пътищата. В статистика от 2018 г. се посочва, че в предходните осем години в страната над пет хиляди души са загубили живота си в резултат на заспиване на волана, обясни тя.

Целта на кампанията е да призове хората със симптоми да потърсят лекарска помощ и ако бъде установено, че страдат от сънна апнея, да не шофират, защото създават риск за пътни произшествия и застрашават както своя живот, така и живота на останалите участници в движението.

Най-често сънната апнея се проявява при пушачи, хора с наднормено тегло или с придружаващи заболявания, особено сърдечносъдови. Симптомите, които насочват към заболяването, са неспокоен сън, събуждане през нощта с чувство на недостиг на въздух, главоболие и отпадналост сутрин, изпотяване в областта на главата. Най-важният симптом е сънливост през деня, обясни д-р Ангелова.

Клиничната картина при децата, страдащи от сънна апнея, е различна от тази при възрастните, обясни анестезиологът доц. Йорданка Ямакова. За разлика от възрастните, през деня те не са сънливи, а хиперактивни и също не могат да се концентрират, поясни тя и призова родителите, които забележат това, да потърсят помощ от специалист.

Българските пулмолози могат да помогнат на много хора със сънна апнея, като по този начин ще бъдат спасени човешки животи, посочи д-р София Ангелова и призова хората да се консултират с тях. В света почти един милиард души на възраст 30 – 69 години са засегнати от обструктивна сънна апнея.

Един на всеки четирима мъже на средна възраст и една на всяка девета жена страда от това заболяване. При децата от две до осем години от сънна апнея страдат 2-3 процента, сочи статистиката, каза д-р Ангелова и допълни, че в България не разполагаме с данни за заболяването.

Кампанията „Сънната апнея - опасност за движението по пътищата“ е подкрепена от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата (ДАБДП).

Концентрацията и вниманието са основните определящи фактори, за да бъдем водачи на превозни средства и когато започнем да губим тези качества, ставаме опасни и рискът от настъпване на пътни инциденти е много голям, посочи Росен Рапчев – главен експерт в ДАБДП. Заболяването е изключително рисково при професионални шофьори, особено водачите на автобуси, които превозват хора, предупреди той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови