Тестват медикамент за лечение на рак на гърдата

OFFNews 23 януари 2024 в 09:31 678 0

рак на гърдата

Снимка Getty Images

Рак на гърдата

Фармацевтичната компания "Байонтек" (BioNTech) и партньорската ѝ компания "Дуалити байолъджикс" (Duality Biologics) обяви начало на трета фаза на клинично проучване на медикамент срещу един от видовете рак на гърдата, съобщи Ройтерс.

Подобно проучване вече беше обявено от компанията "Астра Зенека" (AstraZeneca), която работи съвместно с "Даичи санкио" (Daiichi Sankyo).

Компанията "Байонтек", която разработи ваксина срещу КОВИД-19, се фокусира отново върху традиционната за нея област - онкологията, се казва в общото съобщение на "Байонтек" и "Дуалити байолъджикс". Медикаментът ще бъде тестван върху жени в напреднал стадий на заболяването с ниски нива HER2 (трансмембранен растежен рецептор).

Медикаментът "Херцептин" на "Рош" (Roche) блокира ефектите на HER2.

Медикаментът Enhertu на "Астра Зенека" и "Даичи санкио" е конюгат антитяло-лекарство, която представлява химиотерапия с висока прецизност.

"Байонтек" и "Дуалити байолъджикс" обявиха, че третата фаза на изпитвания на техния медикамент, който също е конюгат антитяло-лекарство, ще включва тестове върху пациенти, чиито тумори растат в отговор на хормоните естроген или прогестерон и имат ниски нива на HER2.

Между 40 и 45 процента от всички пациенти, които страдат от метастатичен рак на гърдата, отговарят на тези критерии, допълниха от фармацевтичните компании, цитирани от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!