Търсят нов модел за работа на болниците

Здравното министерство обмисля сключването на анекс с областната болница в Ловеч за допълнително субсидиране

OFFNews 14 юли 2023 в 15:18 863 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков, министър на здравеопазването

"Опитваме се да създадем евентуално нов модел на работа на болниците, който тепърва ще трябва да се обсъжда с директори на болници, включително и на частни, за евентуално публично-частно партньорство и договори между две болници, за да могат взаимно да се справят с липсата на персонал чрез командировки."

Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос за състоянието на болниците в област Ловеч министър Хинков посочи, че управлението на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ)„Проф. д-р Параскев Стоянов“ е с 80 на сто акционерно участие на държавата, а останалите 20 % са на общината.

Логично общината няма интерес да запази тази болница", която е важна за района. В Министерството на здравеопазването (МЗ) имаме много ясна политика за областните болници като основни структуроопределящи болници за отрасъла, допълни той.

По думите му през 2001 г. моделът, който е заложен - спирането на приватизацията на тогава съществуващите болници, е довел до това, че сега има паралелна структура на частни болници.

Последните отчетни данни в министерството за май 2023 г. показват, че в област Ловеч единствено в Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести - Троян е отчетено частично достигане на нивата на основните заплати, договорени в Колективния трудов договор (КТД). В останалите болници - в Ловеч, в Луковит, в Троян и в Тетевен, все още не са достигнати нивата на договорените с КТД основни заплати. За май 2023 г. МБАЛ - Ловеч и МБАЛ - Тетевен са отчели разходи за допълнително материално стимулиране, посочи министър Хинков.

С промени в Закона за лечебните заведения са определени лечебни заведения, които могат за бъдат субсидирани за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи, включително основно за осигуряване на трудови възнаграждения на персонала и на оперативни разходи.

В тази връзка е изготвена и нормативна промяна, с която е определен редът за сключване на договорите/анексите - в 30-дневен срок от обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., в случай че в същия са предвидени средства по бюджета на МЗ за тези дейности.

Договорите/анексите са със срок на действие от 25 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г., каза още министър Хинков.

По думите му болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч попада в обхвата, посочен от закона и след обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и в случай, че в него са предвидени средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за тези дейности, ще бъде сключен анекс към договора за субсидиране за 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика