Таблетки срещу артрит може да лекуват алопеция

OFFNews 30 март 2022 в 13:16 1505 0

Снимка Pixabay

Лекарство срещу артрит дава надежди за лечение на алопеция, съобщи електронното издание "Сайънс алърт".

Ревматоидният артрит и тежката форма на косопад - алопеция ареата, не изглежда да имат нещо общо помежду си. Едното заболяване предизвиква болки и оток на ставите, а другото води до сериозно оредяване на косата.

И в двата случая обаче имунната система решава, че собствените клетки са заплаха и ги атакува - при алопецията имунната система атакува космените фоликули, а при артрита - тъканите на ставите.

Ново изследване, в трета фаза на клинични тестове, показва, че лечението и на двете заболявания може да е сходно. Лекарството за артрит барицитиниб ефикасно лекува алопеция ареата при една трета от пациентите,  предава БТА.

Терапията не е гарантирано лечение за пациентите с алопеция ареата, но е медицинска възможност, която е вероятно скоро да бъде на разположение на пациентите, отбелязва изданието.

"Алопеция ареата е лудо пътуване, белязано от хаос, объркване и дълбока тъга за много хора, които страдат от заболяването", каза дерматологът изследовател от университета Йейл Брет Кинг. "Тези мащабни, контролирани тестове ни показват, че може да облекчим част от страданията от тази ужасна болест".

Причината лекарството за артрит да действа срещу дифузен косопад е протеинът янус киназа (JAK).

Учените са разделили 1200 пациенти на три групи - в едната група приемали плацебо, в другата - по два милиграма барицитиниб, а в третата - по 4 милиграма от лекарството 36 седмици.

Най-изявени резултати били отчетени в третата група, като при над една трета от пациентите в нея е регистрирано значително увеличение на косата.

При част от пациентите обаче се проявили и странични ефекти като влошаване на акне, инфекции на горните дихателните пътища, главоболия, повишени нива на холестерол.

Резултатите от изследването, подкрепено от водещ производител на лекарството срещу ревматоиден артрит, са публикувани в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови