СЗО въведе определение за постковид състояние

Става въпрос за симптоми като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2021 в 18:12 883 0

За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за "постковид състояние на пациента“, наричано още "продължителен COVID-19“ и "дългосрочен COVID-19“, съобщи БНТ.

В публикуван днес бюлетин се обяснява, че симптоми като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването, продължават поне два месеца и "не могат да бъдат обяснени с алтернативни диагнози“.

От СЗО уточняват, че дадените от експертите определения "варират“ и това затруднява "изследванията и разработването на клинична политика".

В тази връзка 17 експерти от работната група на СЗО проведоха широки консултации, в които участваха професионалисти, пациенти и служители на организацията, за да предложат консенсусно определение. Резултатът от работата беше следното определение:

"Постковидното състояние се проявява при хора с анамнеза за вероятно или потвърдено заразяване със SARS-CoV-2, обикновено три месеца след началото на COVID-19, със симптоми, които продължават поне два месеца и не може да се обясни с алтернативни диагнози".

Експертите подчертават, че "обикновено симптомите включват умора, задух, когнитивна дисфункция, но и други“, и това оказва влияние върху ежедневието. В същото време симптомите могат "да започнат да се проявяват отново след възстановяване от остър COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване“. Освен това могат да се променят с течение на времето, да намаляват, да се увеличават или да изчезват и да се появяват отново.

Както е отбелязано в информационния бюлетин на СЗО, повечето пациенти след "остър COVID-19“ се връщат към нормалния живот, но друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми.

Точното съотношение между едните и другите не е известно, но, според получените резултати от проучването, около 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези симптоми в продължение на седмици и месеци след острата инфекция със SARS-CoV-2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови