СЗО със стратегически план срещу коронавируса за 675 млн. долара

OFFNews 06 февруари 2020 в 16:13 2008 0

Снимка Pixabay

Световната здравна организация е готова със Стратегически план за противодействие на коронавируса на стойност 675 млн. долара, обявиха от СЗО. 

Сумата ще бъде предназначена както за Китай, така и за страните с неефективна здравеопазна система. Парите са предвидени по международен план, който ще бъде реализиран от февруари до април 2020 г.

"Тревожна е липсата на системни мерки, които мога да открият случаи на заразени с вируса, в редица страни - казва генералният секретар на организацията Тедрос Гебрейесус. - Тези страни имат нужда от незабавна подкрепа, за да стабилизират слабата си здравеопазна система и да се създадат възможности за откриване, диагностика и лечение на коронавирусната инфекция, да спрат предаването й от човек на човек и да защитят медицинските си специалисти."

В Стратегическия план за осигуряване на готовност за реакция са предвидени мерки и ресурси, необходими на всички здравни организации по света. Основната му цел е да се прекрати по-нататъшното разпространение на вируса от човек на човек, особено в най-уязвимите страни, ако се сблъскат с епидемията; ранното откриване пациентите, изолирането им и оказването на медицинска помощ; информирането за рисковите фактори; минимализирането на социално-икономическите последствия; намаляването на риска за предаване на инфекцията от животни на хора; попълването на пропуските в научните знания по най-важните неизследвани аспекти.

От СОЗ са набелязали и основни задачи:

- бързо създаване на ефективни механизми за международна координация и подкрепа;

- разширяване на изпълнението на дейностите за подготовка и реагиране на държавно ниво; 

- ускоряване на научните изследвания и иновациите в приоритетни области.

 „Ефективността на реакцията при епидемия се определя от мерките, предприети преди избухването й“, казва д-р Майк Райън, ръководител на Програмата за здравни кризи на СЗО. „Ето защо сега работим за мобилизиране на необходимите ресурси, за да създадем възможности за най-уязвимите страни да защитят здравето на населението си от коронавируса, ако той внезапно проникне на тяхна територия.“

Нивото на риск от по-нататъшно разпространение на коронавируса се оценява от СЗО като много високо в Китай и високо на регионално и глобално ниво. Оценката на риска беше извършена, като се вземат предвид фактори като вероятността от по-нататъшно разпространение на инфекцията, нейното потенциално въздействие върху човешкото здраве и различните нива на ефективност на националните мерки за готовност и реакция при поява на огнища. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!