СЗО призова за отмяна на масовите прояви по празниците заради Омикрон

Новогодишните тържества в Лондон бяха отменени, британската кралица се отказа от традиционното събиране за Рождество

OFFNews 21 декември 2021 в 13:57 990 1

Снимка Getty Images

Световната здравна организация призова да бъдат отменени масови прояви по празниците в името на общественото здраве на фона на бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон, предаде БТА.

Има доказателства, че Омикрон се разпространява по-бързо от Делта и ваксинирани и преболедували коронавирус също могат да се заразят, предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Той призова страните по света да вземат трудните решения, необходими за прекратяване на пандемията в рамките на 2022 година.

Ако искаме да прекратим пандемията догодина, трябва да сложим край на неравенството и да осигурим ваксинирането на 70 процента от населението на всяка страна до средата на 2022 г., заяви лидерът на СЗО.

Повече от 3 300 000 души с COVID са починали тази година, това е повече от миналогодишните жертви на малария, ХИВ и туберкулоза, отбеляза Гебрейесус.

С оглед наближаващите празници в края на годината Гебрейесус призова за ограничаване на струпването на хора, което би създало много подходяща среда за разпространение на Омикрон.

По-добре да бъдат отложени или отменени някои прояви, отколкото да умрат хора, настоя Гебрейесус.

Заради ръст на случаите на COVID и други експерти в различни държави призоваха за връщане на мерките.

Все по-сложно става и пътуването - редица страни вече изискват не само зелен сертификат, но и отрицателен PCR тест.

Заради новия вариант на COVID-19 британската кралица Елизабет Втора отмени традиционно коледно събиране. Празненствата в Лондон по случай Нова година също бяха анулирани, предадоха световните агенции.

Вчера във Великобритания бяха отчетени 91 743 новозаразени - вторият най-голям брой от началото на пандемията. В страната са починали още 44 човека, дали положителен тест за коронавирус през последните 28 дни.

Новозаразените през последните дни са на рекордно от началото на пандемията равнище от 80-90 хиляди. При това министърът на здравеопазването Саджид Джавид призна, че това са само 20-25 процента от реалните стойности.
Около 60 на сто от новите случаи са с Омикрон.

Във Великобритания са починали най-малко 14 души, заразени с новия коронавирусен вариант, а 129 са настанени в болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови