СЗО одобри за спешна употреба първата COVID ваксина, произведена в Латинска Америка

OFFNews 24 декември 2021 в 14:35 3029 0

Снимка pixabay

Световната здравна организация (СЗО) одобри за спешна употреба ваксина срещу COVID на британско-шведската компания AstraZeneca, пусната по лиценз съвместно на Аржентина и Мексико, предаде БГНЕС. 

Панамериканската здравна организация съобщи на страницата си в Twitter вчера, че това е първото лечебно средство срещу коронавирус, произведено в Латинска Америка, което е одобрено от СЗО.

"Радваме се на международната подкрепа за първата ваксина срещу COVID, произведена в Латинска Америка. Включването ѝ в списъка на СЗО с ваксини за спешна употреба ще увеличи наличността на ваксини по време на пандемия", се казва в изявлението.

Директорът на панамериканската здравна организация Кариса Етиен смята, че решението на СЗО е "важен етап за Латинска Америка, който подчертава значението на трансфера на технологии за увеличаване на наличността на качествени ваксини срещу коронавируси в региона". "

Ваксината на AstraZeneca се произвежда от аржентинската фармацевтична фирма mAbxience, а мексиканската Laboratorios Liomont отговаря за опаковането на лекарството.

Ваксината вече се използва в няколко страни от Латинска Америка и Карибския басейн. Включването в списъка на СЗО проправя пътя за доставката ѝ извън региона, както и за разпространението ѝ чрез международния механизъм COVAX.

"Международната подкрепа от СЗО показва, че Латинска Америка и Карибският басейн могат да допринесат за глобалното снабдяване с ваксини, което е от ключово значение за преодоляване на съществуващите различия в достъпа до имунизация", каза Етиен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!