СЗО: Китай държи ключа за произхода на COVID-19

OFFNews 07 април 2023 в 11:06 854 0

Тедрос Аданом Гебрейесус

Снимка Getty Images

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) призова Китай да сподели своята информация за произхода на COVID-19 и заяви, че докато това не стане всички хипотези остават на масата, предаде Ройтерс.

"Без пълен достъп до информацията, която Китай притежава, не можете да кажете едно или друго", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в отговор на запитване за произхода на вируса. "Всички хипотези са на масата. Това е позицията на СЗО и затова отправяме искания към Китай да ни съдейства. Ако те направят това, тогава ще разберем какво се е случило или как е започнало", добави той.

Вирусът беше идентифициран за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 г. и мнозина наблюдатели подозират, че той е започнал да се предава в пазар за живи животни, преди да се разпространи по целия свят, причинявайки смъртта на почти седем милиона души.

Миналия месец информация от началото на пандемията от ковид беше качена за кратко от китайски учени в международна база данни. Част от нея бяха генетични секвенции, открити в повече от 1000 проби от околната среда и животни, взети през януари 2020 г. от пазара в Ухан.

От информацията стана ясно, че ДНК от множество животински видове – включително енотовидни кучета – е била открита в проби от околната среда, които са дали положителен резултат за вируса, причиняващ ковид. По думите на екип от международни изследователи това показва, че енотовидните кучета са "най-вероятните проводници" на болестта.

Учени от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията обаче оспориха заключенията на международния екип. Според тях няма доказателства, че животните са били заразени с вируса, а пробите са били взети един месец след първото предаване на вируса от човек на човек, така че е възможно животните да са се заразили от хората.

Техническата ръководителка за КОВИД-19 от СЗО каза, че последната китайска информация е предоставила някои "улики" за произхода на вируса, но все още няма отговори. По думите ѝ СЗО работи заедно с учени, за да научи повече за най-ранните случаи от 2019 г., като например местонахождението на заразените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !