СЗО: Ебола е най-големият здравен проблем в съвременната епоха

Ивайло Анев 13 октомври 2014 в 20:27 8642 2

Разпространението на вируса ебола е най-тежката и остра здравна заплаха, наблюдавана в модерните времена. Това обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от AP.

В същото време обаче организацията заяви, че икономическите сътресения могат да бъдат преодолени, ако хората са информирани как да предотвратят разпространението на инфекцията.

Генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чен цитира данни на Световната банка и заяви, че 90 % от икономическите загуби от всяка епидемия се дължат на ирационните и неорганизирани усилия на обществото, за да предотврати инфекцията.

Страховете от заразяване с ебола се разпространяват лавинообразно по цял свят и ежедневно се съобщава за страдащи от симптоми на вируса. Досега обаче потвърдените случаи извън Африка са едва няколко. Вчера бе съобщено за пациенти със симптоми на болестта в Чили и Бостън, но потвърждение за вируса още няма. САЩ обаче потвърдиха за медицинска сестра, която се заразила с ебола, след като лекувала починалия преди дни Томас Ерик Дънкан. Вчера американските здравни власти посочиха, че работничката се е заразила, тъй като е допуснала грешка в процедурата за опазване от вируса при работа със заразени пациенти.

Съмнение за пациент с ебола предизвика паника в лондонска болница, съобщава в. "Дейли мейл". Мъж пристигнал в здравното заведение и споделил, че се страхува да не се е заразил със смъртоносния вирус при пътуване до Сиера Леоне преди две седмици. Реакцията на медиците била крайно неадекватна - повечето от тях отказали да стоят близо до него. Въпреки това обаче му разрешили да ползва обща тоалетна и да приема посетители. По-късно се оказало, че мъжът не е носител на вируса.

Медицинските работници в Либерия, една от най-засегнатите страни, пък заплашиха с масова стачка. Те настояват за увеличение на добавките, които държавата им плаща за работа в опасна среда на заразени с ебола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!