Световни лидери с призив за споразумение срещу бъдещи пандемии

Пактът ще има за цел да осигури по-добра глобална готовност и по-справедлив отговор при бъдещи здравни кризи

OFFNews 21 март 2024 в 12:36 653 0

СЗО

Снимка Getty Images

Световна здравна организация

Повече от 50 бивши държавни глави и правителствени ръководители и десетки други високопоставени представители отправиха тържествен и спешен призив към страните членки на Световната здравна организация (СЗО) да сключат международно споразумение за предотвратяване на пандемии, предаде Франс прес.

Тази и следващата седмица в Женева се провеждат разговори за намиране на обща позиция по съвместен текст преди крайния срок през май тази година. След няколко преговорни сесии между държавите членки на СЗО обаче остават сериозни разногласия.

Поради това подписалите призива се опасяват, че текстът няма да бъде готов за приемане на Световната здравна асамблея, която ще се проведе през май на брега на Женевското езеро.

Въпреки това "споразумението за предотвратяване на пандемии е от съществено значение за запазване на колективното ни бъдеще", пишат подписалите призива, начело с Гордън Браун и Хелън Кларк - бивши премиери съответно на Великобритания и Нова Зеландия.

"Само силен глобален пакт за предотвратяване на пандемии може да предпази бъдещите поколения от повторение на кризата с COVID-19, която доведе до милиони смъртни случаи и широкообхватно социално и икономическо бедствие, не на последно място поради недостатъчното международно сътрудничество", се допълва в призива.

Тъй като са убедени, че рано или късно ще се появи нова пандемия, подписалите призива предупреждават, че "няма оправдание да не сме подготвени".

"Ето защо е наложително да се разработи ефективен, многосекторен и многостранен подход за превенция, готовност и реакция при пандемии", подчертават те.

Идеята за международно споразумение по темата се ражда след пандемията от COVID-19, посочва АФП.

Споразумението, по което се водят преговори в момента, ще има за цел да осигури по-добра глобална готовност и по-справедлив отговор на бъдещи пандемии, тъй като пандемията COVID-19 бързо показа пределите на глобалната солидарност, когато първите ваксини срещу вируса се появиха, но в недостатъчни количества.

През януари генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че всички държави се нуждаят от способности за откриване и споделяне на патогени, представляващи риск, както и от бърз достъп до тестове, лечения и ваксини.

Той определи като "напълно неверни" твърденията, разпространявани в социалните мрежи и на други места, че споразумението ще преотстъпи суверенитета на държавите членки на СЗО или ще даде на организацията правомощия да налага ограничения и задължителни ваксинации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика