Стотици обаждания на горещата линия за коронавируса

OFFNews 18 февруари 2020 в 08:45 1618 0

860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори на 11 февруари за въпроси на граждани и организации заради епидемията с коронавирус COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог във връзка с предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус. Хората се интересуват от личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, включително и на летищата.

Голяма част от обажданията са свързани с 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19. Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат.

Консултации с епидемиолога, който отговаря на информационната телефонна линия на МЗ, търсят и медицински специалисти. Постъпват и редица запитвания дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса.

Припомняме, че на телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), можете да получите информация, свързана с COVID-19, от лекар-епидемиолог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието