Столична община ще дава GPS устройства на хора с деменция

OFFNews 11 април 2022 в 13:07 1329 0

Снимка БТА архив

GPS устройства на хора, страдащи от деменция или друго заболяване, което крие риск от загубване, ще предоставя Столична община по пилотен проект. Идеята е на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 

Новата социална услуга беше представена от Георгиев, зам. кмета Дончо Барбалов, общинския съветник д-р Антон Койчев, Ирина Илиева от Сдружение „Алцхаймер България“ и Елена Трифонова от фондация „Състрадание Алцхаймер“. 

Целта на предложението е да се осигури подкрепа както за непосредствено засегнатите от деменция лица, така и за техните близки, да се подобри качеството им на живот и намали вероятността от изгубване. Характеристиките на деменцията подчертават нейната обществена значимост – засегнати са както страдащите от синдрома, така и грижещите се за тях, а все по-чести стават и случаите на публикации в социалните мрежи, чрез които близките търсят свои по-възрастни роднини с деменция. Именно чрез GPS устройствата, които ще бъдат раздавани на страдащите може да бъде установена точната или приблизителната локация на лицето и възможността то да бъде намерено. 

„Освен конкретната помощ за нас е важно и да повишим осведомеността на обществеността относно деменцията, като поставяме акцент върху факта, че тя не е обичаен признак на стареенето. Както и да стимулираме превенцията – насърчаването на ранната диагностика и разпознаването на първите признаци на деменция. За нашата работа по този проект благодаря на всички граждански организации, които ни съдействаха във всяка стъпка по изработването на правилата на програмата и за безценните консултации на експерти и специално на акад. Лъчезар Трайков – ректор на МУ София“сподели Георги Георгиев. 

Изработени са правила, които определят реда и начина за безвъзмездно предоставяне на такива GPS устройства, проектът ще бъде гласуван в Столичния общински съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови