Срокът за бустерна ваксина намалява от 6 на 3 месеца (обновена)

Преболедувалите и заболелите след първа доза могат да се ваксинират 3 месеца след диагнозата

Мая Младенова 30 декември 2021 в 18:44 7049 6

Снимка БТА

Доц. Ангел Кунчев

Здравното министерство намали наполовина минималния срок за поставяне на бустерна ковид ваксина - от 6 на 3 месеца.

Решението бе взето на заседание в МЗ тази вечер и оповестено от държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вероятно още от утре информационната система за зелените сертификати ще бъде пренастроена да отрази промяната.

По-кратък е срокът за бустер при ваксината на "Янсен" - 2 месеца след първата доза.

В Европа има различни срокове за поставяне на бустерите - и 6, и 4, и 3 месеца. Изследвания показват, че подсилваща доза 3 месеца след втората дава достатъчно силен имунен отговор в сравнително кратък период, посочи доц. Кунчев.

Новите срокове засягат хората над 18 години. За деца все още никъде по света не е препоръчан бустер, обясни специалистът.

МЗ и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката излязоха и с друга важна препоръка днес: преболедувалите и заболелите след първа доза могат да се ваксинират 3 месеца след диагнозата. Ето какви са насоките на експертите:

- При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата;

- Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Друга насока на консултативния съвет касае смесването на ваксини на различен производител. Според експертите иРНК ваксина (на Pfizer/BioNTech или Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

МЗ взе и решение да удължи до края на януари възможността за безплатна грипна ваксина на възрастни хора. Удължава се и програмата за безплатна ротавирусна ваксина за бебета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

31.12 2021 в 11:03

и какво излезе, хомеопатията като бизнес модел надделя?

11300

3

yoghurt

31.12 2021 в 09:17

А днес 5 процента ръст на: общо “заразените” и “заразените” ваксинирани. Ако извадим процента на покачилия се брой боледуващи ваксинирани, ще получим същият процент ръст както от преди седмица. 5-6% .

 
X

Да помогнем на украинските деца!