Ексклузивно Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов (обновена)

Срокът за бустерна ваксина намалява от 6 на 3 месеца (обновена)

Преболедувалите и заболелите след първа доза могат да се ваксинират 3 месеца след диагнозата

Мая Младенова Последна промяна на 30 декември 2021 в 18:44 6810 6

Снимка БТА

Доц. Ангел Кунчев

Здравното министерство намали наполовина минималния срок за поставяне на бустерна ковид ваксина - от 6 на 3 месеца.

Решението бе взето на заседание в МЗ тази вечер и оповестено от държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вероятно още от утре информационната система за зелените сертификати ще бъде пренастроена да отрази промяната.

По-кратък е срокът за бустер при ваксината на "Янсен" - 2 месеца след първата доза.

В Европа има различни срокове за поставяне на бустерите - и 6, и 4, и 3 месеца. Изследвания показват, че подсилваща доза 3 месеца след втората дава достатъчно силен имунен отговор в сравнително кратък период, посочи доц. Кунчев.

Новите срокове засягат хората над 18 години. За деца все още никъде по света не е препоръчан бустер, обясни специалистът.

МЗ и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката излязоха и с друга важна препоръка днес: преболедувалите и заболелите след първа доза могат да се ваксинират 3 месеца след диагнозата. Ето какви са насоките на експертите:

- При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата;

- Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Друга насока на консултативния съвет касае смесването на ваксини на различен производител. Според експертите иРНК ваксина (на Pfizer/BioNTech или Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

МЗ взе и решение да удължи до края на януари възможността за безплатна грипна ваксина на възрастни хора. Удължава се и програмата за безплатна ротавирусна ваксина за бебета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23224

5

dolivo

31.12 2021 в 11:03

и какво излезе, хомеопатията като бизнес модел надделя?

11400

3

yoghurt

31.12 2021 в 09:17

А днес 5 процента ръст на: общо “заразените” и “заразените” ваксинирани. Ако извадим процента на покачилия се брой боледуващи ваксинирани, ще получим същият процент ръст както от преди седмица. 5-6% .

8592

1

spirit оригиналът

31.12 2021 в 08:14

A good morning,
Беше първо веднъж годишно, после на 9 месеца, после на 6, сега на 3! Който се е хванал на хорото им ще го играе! Перспективата е всеки ден, преди сутрешното кафе! Набодените няма ли да се събудят?! Ако ваксините бяха толкова хубави, договорите с Пфайзер щяха да са публични. И нямаше да има нужда да се пази тайната от ефектите след ваксиниране до 2097-а. ФДА в началото на декември удължи срока за разкриване на резултатите от ваксинирането с Пфайзер от 55 на 75 години. Не знам как има хора да вярват, че им мислят доброто. Това да повярваш, че фармаиндустрията иска ти да бъдеш по-здрав, е все едно да вярваш, че оръжейната индустрия има за цел световен мир!…