Сръбски лекари поискаха смяна на Кризисния щаб заради подозрения в манипулиране на данните за COVID-19

Според тях ръстът при заболелите се дължи на облекчените мерки покрай провелите се в страната избори

OFFNews 21 юли 2020 в 15:49 1584 0

Стотици лекари в Сърбия изразиха съмнение относно достоверността на данните за разпространението на COVID-19 в западната ни съседка и поискаха смяна на местния Кризисен щаб, съобщи БТА.

В отворено писмо до правителството и други компетентни институции, 350 сръбски медици определят здравната ситуация като „катастрофа“ и настояват за създаването на нов щаб.

Те настояват да се проведе разследване на твърденията за укриване на данни и прекратяване на „сплашването и политизацията, които нарушават личното достойнство на здравните специалисти“.

„Цялостното облекчаване на ограничителните мерки в предизборния период (митинги, надпревари, турнири, празненства) доведе до загуба на контрол върху епидемиологичната ситуация и това по никакъв начин не може да бъде оправдано от професионални мотиви“, твърдят лекарите.

Както се посочва в отвореното писмо, объркването по отношение на броя на болни и мъртви е причинено от несъгласуване със статистическите и епидемиологични очаквания, данните от ежедневната работа и противоречивите публични твърдения.

По данни на института "Джонс Хопкинс" от началото на епидемията в Сърбия са регистрирани  21,253 случя на COVID-19. Починалите са 482-ма. Към момента активните случаи са 6,724, от които 190 са в критично състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови