Спряха тока на белодробната болница в Радунци

OFFNews 09 юни 2015 в 10:54 4619 0

Белодробната болница в Радунци от вчера е със спряно електричество от ЕВН, съобщава БГНЕС.

Лечебното заведение е без ток заради неплатени сметки към доставчика. От ръководството на болница са алармирали за случващото се принципала в лицето на Министерство на здравеопазването, но все още няма отговор от София.

Персоналът на лечебното заведение не е получавал целите си заплати за 2012 г., 2013 г., част от 2014 г., получавали са само аванс. От началото на настоящата година не са получавали нито аванс, нито заплата.

Заради финансовите затруднения на болницата в Радунци, хората от персонала, които живеят в селото, миналата година стояха близо 6 месеца без ток в домовете си.

Белодробната болница в село Радунци е уникална по рода си заради процедурите, които се извършват там и въздушните течения, които преминават от там. Това е най-голямата белодробна болница на Балканите. В момента работи само едно отделение в Радунци, останалата база е занемарена от години наред.

За последно помещенията са пребоядисвани през 1955 г. Старото ръководство на болница е разпродало всичко, което е можело, да се продаде. Котелното, радиаторите, хоризонталните и вертикалните щрангове са били нарязани до 2007 г. за скрап и в момента отоплението е на радиатори с огромна консумация на ток. Стаите са големи, с по 8 легла, и трудно се отопляват.

От около 300 души персонал преди няколко години, които са обслужвали над 700 пациенти, в момента работят едва 15 човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови