Специалист: Ушната кал е полезна... докато не започне да пречи

Не използвайте клечки за уши, предупреждава д-р Надя Сербезова

OFFNews 16 юни 2023 в 11:54 2245 0

д-р Надя Сербезова

Снимка Аcibadem City Clinic УМБАЛ Младост

д-р Надя Сербезова, УНГ специалист

Ушната кал е полезна, предпазва кожата на ушния канал от нараняване и прекомерно изсушаване. При симптоми на прекомерно натрупване обаче е необходимо да се посети УНГ специалист, който да я премахне, казва д-р Надя Сербезова, специалист по "Уши, нос и гърло" в Аcibadem City Clinic УМБАЛ Младост.

Как се образува

Ушната кал, или т.нар. церумен, се образува от церуменалните жлези, разположени в кожата на ушния канал. Тя представлява лепкава субстанция, към която се добавят излющени епителни клетки, както и прахови частици. Цветът ѝ може да варира от светло жълт до тъмно кафяв, а консистенцията й - от мека до много твърда, като зависи колко дълго е престояла в канала, казва лекарката и уточнява, че количеството на церумена зависи от индивидуалните особености, от поведението ни, както и от заобикалящата ни среда.

Съществува зависимост - колкото по-често се чисти, толкова повече се образува, посочва УНГ специалистът.

Защо е полезна

Ушната кал има хидрофобни качества, прави кожата на ушния канал мека и еластична, предпазва я от нараняване и прекомерно изсушаване. По нея полепват прашинки, които се изхвърлят чрез естествени почистващи движения навън. Има и антибактериално действие. Образуването ѝ е нормален процес и наличието й не е израз на липса на хигиена, казва д-р Сербезова.

Кога започва да вреди

При прекомерно натрупване на ушна кал може да се намали слуха. Когато е престояла дълго време в ушния канал, тя се окислява и може да стане много твърда и така да нарани кожата на канала. Притискането ѝ върху тъпънчето може да причини неприятни усещания до болка, както и шумови ефекти. При къпане и попадане на вода в ухото, твърдата ушна кал се раздува и може да доведе до рязко заглъхване и намаляване на слуха. Друга опасност е възникването на инфекция, като за това често допринасят и самите пациенти в стремежа си да я извадят, наранявайки кожата и улеснявайки навлизането на бактерии или гъбички, посочва лекарката.

Хората, които ползват слухов апарат трябва да бъдат внимателни, тъй като церумена затруднява огледа на тъпънчевата мембрана.

Как да се почистват ушите

"Не ползвайте клечки за уши! По този начин вие набутвате ушната кал обратно в канала, създавайки опасност от образуване на плътна тапа от ушна кал. Стимулирате продукция на по-голямо количество ушна кал, може да нараните кожата на канала, както и тъпънчевата мембрана, категорична е д-р Сербезова.

По думите ѝ е достатъчно да се забърше със салфетка кожата на ушната мида и на входа на канала, без да се бърка вътре в ухото. Вече съществуват и голям брой хигиенни продукти за уши - от спрейове за почистване до различни видове размекващи капки. Използват се според тяхната харакеристика и не трябва да се прекалява с употребата им, казва тя.

Какво не трябва да се прави

Не бива да се използват фиби, кламери, твърди приспособления за отстраняване на ушната кал, категорична е лекарката. Не се препоръчва ползването на свещи за почистване на уши - било фитосвещи или от пчелен восък. С тях може да се навреди. Не бива да се правят и самостоятелни промивки.

При заглъхване на ушите е необходимо да се посети УНГ специалист, който след преглед ще прецени как да бъде отстранена ушната кал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!