Спешната помощ в Силистра остана без лекари

За да се обезпечат нужните екипи за нормалната работа на ЦСМП, са нужни още 22-ма лекари и шестима медицински фелдшери

OFFNews 28 септември 2022 в 11:55 894 0

линейка

Снимка Министерство на здравеопазването

Една линейка обслужва три общини

От началото на септември в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Силистра всяка нощ дежури само един екип. Една линейка обслужва три общини – Силистра, Ситово и Алфатар, а обичайно трябва да са поне две, каза за БТА директорът на центъра д-р Енчо Василев.

Според него подобна ситуация крие сериозни рискове за жителите на областта.

В един момент може дежурният екип да се окаже ангажиран с неотложен случай и при възникване на друг няма да има кой да отиде. Друг голям проблем би бил, ако през нощта възникне ситуация, изискваща транспортиране на нуждаещ се до болница с по-високо ниво на компетентност; няма да има кой да го извърши, каза д-р Василев.

По думите му, до трудната ситуация се е стигнало заради дългосрочното отсъствие, поради медицински причини, на трима лекари и на липсата на медици, желаещи да работят в спешната помощ.

Ситуацията във филиалите на ЦСМП-Силистра в Дулово, Тутракан, Кайнарджа и Главиница също е тревожна. Там лекари изобщо няма. Има реална опасност, ако само един от спешните екипи излезе от график, останалите да работят почасово.

Според д-р Василев дефицитът на кадри в спешната помощ е огромен. Той е породен от ниското заплащане, стреса и натоварения график. За да се обезпечат нужните екипи за нормалната работа на ЦСМП, са нужни още 22-ма лекари и шестима медицински фелдшери. А голяма част от работещите там вече са в пенсионна и предпенсионна възраст.

Аз искам да напусна, но в тази ситуация не мога да изоставя колегите си. Докато мога, ще помагам. Бих искала да апелирам младите медици да дойдат да работят тук, но трябва и управниците да помислят за заплащането и условията. Това не е какъв да е труд, това са спешни, стресови ситуации, споделя д-р Керанка Братанова. Тя е навършила отдавна годините за пенсия, но въпреки това продължава да работи.

Спешните медици в Силистра са категорични, че ако държавата не вземе мерки, проблемите ще продължат да се задълбочават. Те отправиха апел към гражданите да търсят "Спешна помощ" само ако наистина имат нужда от нея, за да могат екипите да обслужват максимално бързо животозастрашаващите случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови