Спасителна акция по въздух даде шанс за живот на 27-годишно момиче в кома

OFFNews 11 август 2021 в 15:46 1454 0

Снимка Министерство на отбраната

Спасителна акция по въздух даде шанс за живот на 27-годишно момиче от Варна в кома заради тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от руптурирала мозъчна аневризма, съобщиха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Благодарение на координираните действия на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната, Президентството и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ момичето вече е в съзнание и с подобрени неврологични показатели.

На 27 юли пациентката получава кръвоизлив в следствие на мозъчна аневризма и е приета в тежко състояние във варненската болница. Следват редица консултации със специалисти, но неврохирургична интервенция крие рискове и никой не се наема да оперира.

На 9 август състоянието й още се влошава. Междувременно близките се свързват с доц. Станимир Сираков, завеждащ Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той дава надежда, че аневризмата може да бъде третирана със специална методика през артерия на крака, но интервенцията трябва да се извърши веднага. Заради изключително тежкото състояние на болната транспортирането с реаномобил от София до Варна е немислимо.

Единственият вариант е тя да бъде транспортирана по въздух. Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев се свързва с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той от своя страна с колегата си от Министерство на отбраната Георги Панайотов, информиран е и президента Румен Радев, който дава съгласието си момичето да бъде транспортирано до София с военния самолет „Спартан“.

Екип от реаниматори от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, начело с началника на ОАРИЛ д-р Росица Танова, заминава за Варна. След като успява на място да стабилизира пациентката, екипът успешно я транспортира до Авиобаза „Враждебна“, където реанимобил на Спешна помощ вече чака, за да я закара за спешната интервенция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От там тя е поета от екипа на доц. Сираков, който веднага се заема с интервенцията, продължила няколко часа.

„Момичето пристигна при нас в кома, в крайно тежко състояние. Вече е в съзнание, движи клепачите си, неврологичният й статус е добър. Вчера колегите от реанимация се опитаха да я екстубират. Все още има известни проблеми с дишането, затова е на апарат, но изгледите са добри“, обясни доц. Сираков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови