Спад на доверието във ваксината на Астра Зенека установява проучване

На този фон от компанията обявиха, че ефективността на ваксината е 79%

OFFNews Последна промяна на 22 март 2021 в 09:56 2344 0

Доверието на европейците във ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и Оксфордския университет е спаднало през последните две седмици, на фона на безпокойства от евентуални странични ефекти, установи социологическо проучване на ЮГов, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Ваксината е смятана за по-опасна, отколкото по-безопасна сред анкетираните във Франция, Германия, Испания и Италия, според проучването, реализирано от 12 до 18 март сред 8000 души в седем европейски страни.

Във Франция недоверието към ваксината на "Астра Зенека" силно е нараснало: 61 процента от анкетираните са отговорили, че не я смятат за безопасна (с 18 процентни пункта повече спрямо подобно проучване през февруари), срещу само 23 процента, които я смятат за безопасна.

В Германия близо 55 процента от анкетираните германци (+15 процентни пункта) казват, че тя не е безопасна, докато по-малко от една трета я смятат за безопасна.

Във Великобритания, обратно, над три четвърти от анкетираните имат доверие на ваксината на шведско-британската компания, макар че този процент леко е спаднал до 77 процента (-4 процентни пункта).

Доверието в безопасността на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" не се е променило, според проучването на ЮГов.

На фона на увеличаващото се недоверие във ваксината на "Астра Зенека", от фармацевтичната компания обявиха резултатите от третата фаза на клинични тестове в САЩ. Според тях ефективността на ваксината е 79%, а не 67%, както по-рано беше обявено. Според съобщението на "Астра Зенека" ваксината не причинява сериозни странични ефекти и предотвратява тежки и умерени форми на коронавируса.

Очаква се "Астра Зенека" да кандидатства за спешно одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата. Оксфордската ваксина обаче може и да не е необходима в Щатите, пише "Ню Йорк таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови