СОС дава 2 стипендии на студенти по медицина

OFFNews 26 октомври 2022 в 12:59 659 0

СОС

Снимка Александра Маркарян

Столичен общински съвет

Две стипендиантски програми по медицина ще обсъди Столичния общински съвет на заседанието си в четвъртък. Предложението е на общинските съветници д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, и зам.-кмета Дончо Барбалов.

По всяка от тях се предвижда да се отпуснат по 36 хил. лв. годишно, или общо 72 000 лв. от бюджета на Столичната община.

Първата програма е за подпомагане на медицински специалисти по здравни грижи, обучаващи се във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Тя беше приета от СОС през 2018 г. и предвижда отпускане на стипендии на студенти по специалността "Медицинска сестра" и "Акушерка".

Втората програма е за студенти по направление "Здравни грижи", обучаващи се в Медицински колеж "Йорданка Филаретова" към МУ-София. Това са младежи, които ще получат степен професионален бакалавър за медицински или рентгенови лаборант, рехабилитатор или масажист.

Стипендиите, отпускани от Столична община след сключване на договори с кандидатите, са по 350 лв. месечно за времето на обучението им.

Срещу тази финансова помощ младежите поемат ангажимент, след завършването си, да работят в общински лечебни заведения или детски ясли в продължение на 1, 2 или 3 години, в зависимост от това колко време са получавали стипендии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови